Borbe u Ukrajini ušle u šesti dan, američka veleposlanica u UN-u oštro osudila ruske akcije

Foto: FAH

OBNOVLJENI sukob u istočnoj Ukrajini između ukrajinske vojske i ruskih separatista ušao je u svoj šesti dan.

Nekoliko stambenih blokova u gradiću Avdijevki, koji se nalazi u središtu borbi, izravno je pogođeno u dosad najžešćem granatiraju ruskih snaga na teritorij pod kontrolom Kijeva. Donjeck, grad pod kontrolom ruskih separatista, također se našao pod granatiranjem ukrajinskih snaga, javljaju tamošnje vlast

Civilne žrtve na obje strane

Obje strane prijavljuju civilne žrtve, a ukrajinska vojska priopćila je danas da su još četiri vojnika poginula u zadnja 24 sata. Najmanje 20 mrtvih, uključujući civile i vojnike s obje strane, prijavljeno je od početka borbi u nedjelju.

Borbe koje se vode najintenzivnije su od primirja koje su potpisali ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski predsjednik Vladimir Putin te prijete eskalacijom totalnog rata, javlja Daily Telegraph.

Vitalna infrastruktura uništena je u gradovima s obje strane fronte u regiji Donjeck i ostavilo tisuće ljudi bez struje, plina, a u nekim slučajevima i vode.

Smirivanje borbi "u posljednjim satima", dogovoreno primirje

Guverner dijela regije pod kontrolom Kijeva, Pavel Ževbricki, izjavio je danas da je preko zajedničkog rusko-ukrajinskog centra za nadzor dogovoreno primirje koje bi omogućilo da tehničke ekipe iziđu na teren i poprave oštećene dalekovode.

Njemački glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova izjavio je danas da je došlo do određenog "smanjenja vojnih aktivnosti" u posljednjim satima, ali da je "broj kršenja primirja i dalje previsok", prenosi Reuters.

Predstavnici Rusije i Ukrajine razmjenjivali su krivnje za novu eskalaciju nasilja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a jučer navečer. Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Volodimir Jeljčenko ustvrdio je da je sukob počeo granatiranjem Avdijevke iz dva predgrađa koja su pod kontrolom ruske vojske i separatista. Ukrajinske snage imaju naredbu da otvaraju vatru samo kao odgovor na napad ruskih pobunjenika, dodao je i opisao njihove napade kao "ratni zločin".

Američka veleposlanica: "Eskalacija nasilja mora prestati"

Pomalo neočekivano, i američka veleposlanica Nikki Haley oštro je osudila "agresivne akcije Rusije" i upozorila Moskvu da, iako SAD žele "bolje odnose s Rusijom", američke sankcije neće biti prekinute dok eskalacija nasilja ne prestane, a anektirani poluotok Krim se ne vrati vlasti u Kijevu. Ovo predstavlja drastičan odmak od Trumpove pro-ruske retorike i spekulacija da bi Washington mogao ukinuti sankcije Moskvi.

Rusija je, pak, danas optužila Ukrajinu da krši Ženevsku konvenciju i upotrebljava oružje zabranjeno mirovnim sporazumom iz Minska. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Kijev za "barbarizam bez opravdanja", što je, čini se, odgovor na slično prozivanje Moskve od strane Porošenka.  Kako tvrdi Zaharova, ukrajinske snage preko noći su granatirale mjesta u koja su se sklonile žene i djeca. Kijev "očajnički, mahnito traži vojnu pobjedu", dodala je.

Sam Putin je u četvrtak optužio Kijev za izazivanje eskalacije s ciljem pridobivanja podrške od SAD-a i EU-a.

Pročitajte više