Boris Johnson ponovo kolumnist u Daily Telegraphu

Foto: EPA

TJEDAN dana pošto je iznenada podnio ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova, Boris Johnson vraća se na mjesto kolumnista u listu Daily Telegraph. 

"Vraća se", u ponedjeljak je osvanuo naslov na naslovnici toga konzervativno orijentiranog lista.

Gorljivi zagovornik Brexita, Johnson je ministar vanjskih poslova postao u srpnju 2016. usred održavanja referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Tada je ocijenio "neprikladnim nastaviti sa svojim dotadašnjim poslom u eurofobnom Daily Telegraphu", kazao je njegov glasnogovornik. 

Pritom je "BoJo" ostavio i godišnju plaću u iznosu od 275.000 funta te je zamijenio onom od 143.798 funta na mjestu ministra.

>>Britanski ministar vanjskih poslova nakon otkaza: "San o Brexitu umire"

>>Theresa May zaprijetila pobunjenicima u stranci: Možda neće biti Brexita

Izmislio citat i dobio otkaz u Timesu

Nekadašnji londonski gradonačelnik, Johnson (54), s tjednikom surađuje već više od dvadeset godina. Najprije je od 1989. do 1994. bio dopisnik tjednika iz Bruxellesa, a prethodno je radio za Times, čiji urednici su mu dali otkaz nakon što je izmislio jedan citat. Potom je svoje članke počeo koristiti da bi iskazao žestoki euroskepticizam. 

Tijekom dvije godine u vladi ipak je napisao dvadesetak članaka za Daily Telegraph redovito ih koristeći za potkopavanje vlasti premijerke Therese May, pritom javno osuđujući njezina stajališta.

Ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova podnio je 9. srpnja, ocijenivši da je san o Brexitu "na samrti".

U članku objavljenom u ponedjeljak objašnjava kako "ljudi diljem svijeta vjeruju u Veliku Britaniju" te je pozvao ljude da s njim "podijele povjerenje u tu zemlju". 

Pročitajte više