Boris Tadić s japanskim carom ručao uz potres od 7,3 stupnja po Richteru

TOKIO je jučer pogodio potres jačine 7,3 stupnjeva po Richteru baš dok je, kako piše "Blic", trajao ručak predsjednika Srbije Borisa Tadića i cara Japana Akihita u carskoj rezidenciji. Podrhtavanje tla, međutim, ni na trenutak nije poremetilo unaprijed zacrtan protokol unutar carske palače. Car i prinčevi nisu ni trepnuli, niti su bilo kakvim znakom pokazali kako se događa nešto nepredviđeno.

U potpuno mirnoj atmosferi na 7,3 Richtera, za ručkom su Tadić i car Akihito vodili razgovore o japanskoj kulturi, a potom je car Akihito pokazao interes za Srbiju. "Čak i u ovakvim situacijama kod carske obitelji nema kršenja protokola", izjavili su iz Tadićevog kabineta. Predsjednik Srbije Boris Tadić i japanski premijer Naoto Kan složili su se u utorak da ima dosta prostora za poboljšanje suradnje dvije zemlje na svim nivoima. Odlučeno je i da se Srbiji odobri zajam od 243 milijuna eura za desumporizaciju Termoelektrane u Obrenovcu.

Na biznis forumu koji je organizirala Ambasada Srbije u Japanu, Tadić je pozvao japanske poduzetnike da ulažu u Srbiju i rekao da je siguran da japanska tehnika može naći svoje mjesto u srpskoj industriji.

Pročitajte više