Boris Tadić: Srebrenica je bacila ljagu na srpski narod i identitet

"USVAJANJE Deklaracije kojom je osuđen ratni zločin nad srebreničkim Bošnjacima je veliki dan za Srbiju. Današnja Srbija je pokazala da ne stoji iza monstruoznog zločina koji je u Srebrenici počinjen", rekao je Boris Tadić na konferenciji za novinare nakon što je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici.

Srpski predsjednik rekao je da je poštovanje žrtava drugog naroda izraz najvišeg patriotizma, a dodao je i da je Deklaracija veliki doprinos regionalnom pomirenju. "Žao mi je što Deklaracija nije usvojena i ranije. Moj odlazak u Srebrenicu i ova Deklaracija jasno govore o političkim vrijednostima Srbije i kako vidimo regiju, naše susjede i zajedničku europsku budućnost", kaže Tadić.

Odgovarajući na primjedbe onih koji su nezadovoljni što je iz Deklaracije izostala riječ "genocid", Tadić je, kako prenosi Blic, kazao da se Deklaracija nije bavila pravnim kvalifikacijama. "Skupština Srbije i srpski narod pokazali su da se distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoje iza njega. Zločin u Srebrenici mora imati i sudski epilog tako što će svi koji su u njemu sudjelovali biti procesuirani", rekao je predsjednik Srbije.

Tadić je odbacio nagađanja da je Deklaracija donesena zbog pritisaka iz Europske unije. "Ova odluka je naša, srpskog naroda, srpskog parlamenta i političkih stranaka. Srbija to čini zbog sebe same jer je zločin u Srebrenici negativan i tragičan događaj u našoj povijesti, povijesti naroda koji je uvijek bio žrtva. Srebrenica je bacila ljagu na naš narod i identitet", kaže Tadić.

Srbija se zalaže da države u regiji prenesu ovlasti za suđenja za ratne zločine na svoje nacionalne sudove, rekao je Tadić i dodao kako je to dokaz povjerenja i civilizacijskog opredjeljenja da se konflikti rješavaju na pravi način. U tom kontekstu govorio je i o slučaju Ejupa Ganića, od čijeg procesuiranja Srbija, kako kaže, nije odustala, ali nije važno gdje će se suđenje održati dok god bude fer i pošteno.

Pročitajte više