Puhovski: Izvansudska nagodba imat će smisla samo ako i Hrvatska i Srbija ispune međusobne zahtjeve

Puhovski: Izvansudska nagodba imat će smisla samo ako i Hrvatska i Srbija ispune međusobne zahtjeve

Tekst: S.C.H.
Foto: HRT

IZVANSUDSKA nagodba u sporu između Hrvatske i Srbije, koje su jedna protiv druge podigle tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, imat će smisla samo ako obje zemlje osiguraju da svi zahtjevi koje su imale jedna prema drugoj budu zadovoljeni, izjavio je danas profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski beogradskom dnevnom listu Danas.

"Pravno je stvar vrlo jednostavna. Dakle, ako su jedna i druga strana uspjele postići zadovoljenje zahtjeva koje su jedna prema drugoj imale u tužbama. Inače, pravno gledano, nagodba nema smisla", rekao je Puhovski.

"Hrvatska i Srbija mogu postići nagodbu samo ako su izbori dovoljno daleko"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pritom je podsjetio na riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, stručnjaka za međunarodno pravo, da nagodba ima smisla u pravnom pogledu samo ako sadrži elemente koji su se nalazili u tužbama.

Na pitanje koliko je izvjesno postizanje nagodbe ili povlačenje sudskih tužbi, Puhovski je rekao kako to, prema njegovoj ocjeni, ni izdaleka nije lako zato što to i jedna i druga vlada mogu napraviti samo kad su izbori dosta daleko.

"Uoči izbora se nijedna vlada to neće usuditi napraviti, jer bi izgubila podršku. Bojim se da se kod nas ne dogodi slično kao sa Slovencima, da su najprije kod nas bili izbori, pa kod njih, pa opet kod nas... Hrvatska i Srbija morale bi to napraviti istovremeno, i to najmanje godinu i pol ili dvije godine prije izbora, a to ovisi o unutarnjoj politici", objasnio je Puhovski.

Mogućnost izvansudske nagodbe bila je i jedna od tema razgovora na jučerašnjem neformalnom sastanku hrvatskog i srpskog predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića u Opatiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara