Borut Pahor: Da Hrvatska ne ulazi u EU, o ovakvom sporazumu bismo mogli samo sanjati

SLOVENSKI ustavni sud će danas raspravljati o prijedlogu za izrijek mišljenja o sukladnosti Arbitražnoga sporazuma između Slovenije i Hrvatske sa slovenskim ustavom. Zasad nije poznato hoće li ustavni sud ocjenu ustavnosti izreći već danas ili će se o tom zahtjevu samo provesti rasprava. Slovenski ustavni sud je o ustavnosti Arbitražnoga sporazuma o granici s Hrvatskom raspravljao već 21. siječnja iza zatvorenih vrata.

Slovenski premijer Borut Pahor je početkom ožujka u parlamentu na zastupničko pitanje Zmage Jelinčiča (SNS) ponovo branio Arbitražni sporazum i dodao da je "potpis toga sporazuma veliki uspjeh za Sloveniju", prenosi RTV Slo. Pahor je ponovo odbacio spekulacije da Sporazum ugrožava slovenske nacionalne interese te je rekao da je tim Sporazumom "Slovenija iskoristila maleni procjep mogućnosti". "Da Hrvatska sada ne ulazi u EU, mi bismo o ovakvom sporazumu mogli samo sanjati", rekao je Pahor u parlamentu.

Pohvalne riječi o Arbitražnome sporazumu je nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem izrekao i predsjednik EU Herman Van Rompuy. "Implementacija sporazuma o granici između Slovenije i Hrvatske za EU je izrazito važna jer bi njime regija stvorila model prema kojem je dvostrana pitanja moguće riješiti u europskom duhu", rekao je Rompuy.

Ratifikacija do sredine godine?

Prvi čovjek slovenske diplomacije, Samuel Žbogar je najavio da će Slovenija, nakon odluke ustavnoga suda, poduzeti sljedeće korake. "Nakon ocjene ustavnosti, započinjemo proces ratifikacije za kojega smatramo da će biti okončan do sredine godine", rekao je Žbogar.

Podsjetimo, nakon što su Hrvatska i Slovenija 4. studenoga potpisale Arbitražni sporazum, vlada Boruta Pahora je od suda zatražila odluku o ustavnosti Sporazuma. Vlada je tražila mišljenje je li članak 3a sporazuma, koji arbitražnome sudu nalaže određivanje granice na kopnu i moru na obvezujući način, u skladu s člankom 4. slovenskoga ustava, u kojem stoji da je Slovenija nedjeljiva i jedinstvena država. Također, od ustavnoga suda je zatraženo mišljenje je li članak 3a u skladu s drugim odlomkom slovenskoga ustava u kojem stoji da su međunarodno priznate granice država također i granice nekadašnjih republika SFRJ.

Slovenska vlada je sudu, na traženje, poslala i mišljenje stručnjaka i javnosti, ali i druge dokumente koji su u vezi s pripremom, potpisom i ratifikacijom sporazuma.

Pročitajte više