Borut Pahor: Hrvati odugovlače, a već smo mogli početi pregovarati

"ŽAO MI je što je hrvatska Vlada odlučila odgoditi svoju odluku za tjedan dana o posredništvu u graničnom sporu sa Slovenijom, no vjerujem kako će tada biti pozitivan odgovor", rekao je slovenski premijer Borut Pahor u izjavi za slovenski državni radio dodajući kako mu je žao što se premijer Ivo Sanader nije još jučer izjasnio kako bi počeli pregovore na modalitetima posredništva.

Radna skupina

Podsjetimo, premijer Ivo Sanader jučer je točno u podne održao sastanak s predsjednikom Stjepanom Mesićem, predsjednikom Sabora Lukom Bebićem te čelnicima svih parlamentarnih stranaka, a na tom sastanku dogovoreno je kako će se osnovati radnu skupinu koja bi za sedam dana trebala pripremiti tekst kojim će Hrvatska odgovoriti na prijedlog Europske komisije da se granična pitanja sa Slovenijom rješavaju medijacijom.

"Upravo zbog kašnjenja Hrvatske s prihvaćanjem inicijative o posredništvu Europske unije, Slovenija je predložila Češkoj da odgodi pristupnu konferenciju za Hrvatsku planiranu za kraj ovog mjeseca", rekao je Pahor sinoć za slovenski radio dodajući kako će se i on, slično kao i Sanader naći s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka u Sloveniji te razgovarati o oblicima europskog posredništva za koje se zauzima slovenska strana u rješavanju pitanja granice s Hrvatskom. Na sastanku će biti govora i o  zastoju pristupnih pregovora Hrvatske. 

Može medijacija ako će ići do suda?

Recimo i to da se jučer nakon sastanka nije saznao eventualni stav Hrvatske o prihvaćanju tročlane skupine na čelu s Marttijem Ahtisaarijem, odnosno o posredništvu Europske unije ili će se, pak, hrvatska strana kao i do sada držati ideje kako je pravo rješenje problema u Haagu. Također nitko se od sudionika sastanka nije htio o tome očitovati, a gotovo jedini detalj sa sastanka bio je zaključak kako se bilateralna pitanja ne smiju miješati s pregovorima o članstvu u Europskoj uniji.

"Načelno smo dogovorili što će biti u dokumentu, no bilo je primjedbi na tekst  te smo odlučili formirati radnu skupinu koja će to formulirati do ponedjeljka", rekao je predsjednik Mesić. Čelnik HNS Radimir Čačić rekao je kako bi parlamentarne stranke bile spremne prihvatiti medijaciju, "ali samo ako će ona voditi ka rješenju graničnih pitanja sa Slovenijom na sudskoj instanciji".

M.M.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

Pročitajte više