Borzan poručila Von der Leyen: Netko mora odgovarati za kašnjenje cjepiva

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

POTPREDSJEDNICA Eurosocijalista Biljana Borzan aktivno je sudjelovala u raspravi o cijepljenju protiv koronavirusa na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta tijekom koje je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen morala odgovarati na rafal teških pitanja eurozastupnika, javlja N1.

"Gdje je zapelo? Ako su farmaceuti kršili ugovore, tužite ih. Ako je problem u ljudskom faktoru, moraju otići oni koji su zakazali. No ako je problem nastao radi ograničenja struktura EU, onda zahtijeva sistemska rješenja. Mora se utvrditi je li Komisija dovoljno opremljena stručnim kadrovima i ovlastima da vodi nabavu? Je li sustav odlučivanja pridonio kašnjenju?" bila je oštra Borzan.

Bogate zemlje se namirile

Naša eurozastupnica je istaknula da ipak smatra kako je unisona nabava cjepiva Unije dobra odluka, ali i da je problematičan način na koji je ona provedena. "Danas vodimo jednu tešku, ali vrlo potrebnu raspravu – zašto EU zaostaje u cijepljenju? Ipak, za Uniju bi bilo puno gore da raspravljamo o tome zašto su neke od bogatih država članica sebi prigrabile sva cjepiva, dok su manje i siromašnije ostale bez ičega. Solidarnost je sporija od sebičnosti jer traži dogovor", nastavlja Borzan.

Neki od zastupnika su se obrušili na sam proces odobrenja cjepiva u Europskoj agenciji za lijekove, koja je inzistirala na provođenju propisanih procedura nauštrb brzine. EU je, za razliku od SAD-a i Velike Britanije, cjepivima dala uvjetno odobrenje, što podrazumijeva da su proizvođači ti koji su odgovorni za eventualne nuspojave ili posljedice.

"Kad cijepiš pola milijarde ljudi cjepivima koja su razvijana u rekordno kratkom vremenu, prečaci i kockanje nisu opcija. Ozbiljan defekt nekog od odobrenih cjepiva bi imao katastrofalne posljedice, ne samo što se tiče trenutne situacije s koronom već i na opće povjerenje građana u znanost, cijepljenje i demokraciju", izjavila je Borzan.

Kredibilitet Unije na kocki

Von der Leyen se nije libila priznati da su se greške dogodile te da su podcijenili kompleksnost proizvodnje tolike količine doza cjepiva u tako kratkom vremenu. Pobrojala je što je sve učinjeno i iznijela planove Komisije s naglaskom na suprotstavljanje novom soju i mutacijama virusa.

Zastupnici nisu propustili upozoriti da je kredibilitet EU stavljen na kocku te da su ekonomije na koljenima, a strpljenje građana na izmaku. "Smatram da ima vremena da se situacija popravi i cijepljenje ubrza. No ako se na jesen dogodi da radi kašnjenja EU opet mora u lockdown, a ostatak razvijenog svijeta ne, posljedice bi mogle biti pogubne", zaključila je Borzan.

Pročitajte više