bosanac: jaki lobiji zapreka zakonu o dojenju

Hrvatskoj je potreban zakon o dojenju, prijedlog toga zakona izrađen je, ali još nije u saborskoj proceduri, rekla je ravnateljica vukovarske Opće bolnice Vesna Bosanac na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana dojenja koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza. L

Po njezinu mišljenju glavna zapreka što Hrvatski sabor još nije raspravljao o zakonu o dojenju jaki su lobiji koji podupiru i promiču proizvodnju zamjenske hrane za dojenčad.

"Dojenje je jedna od najvažnijih preventivnih mjera brige za zdravlje svakog čovjeka", rekla je Bosanac i dodala kako na odluku hoće li majka dojiti ili ne najviše utječe majčina okolina - od prijatelja do obitelji - zatim mediji, a tek onda zdravstveni djelatnici.

Po riječima pedijatra specijalista na Dječjem odjelu Opće bolnice Davora Bundića u procesu globalizacije i utrke proizvođača zamjenske dječje hrane za zaradom zaboravlja se na majku i dijete.

Među rodiljama u Općoj bolnici oko 40 posto nakon porođaja prihvaća dojenje. Međutim kad iziđu iz bolnice zbog utjecaja okoline i vlastita stajališta, taj postotak pada na manje od 30, dodao je Bundić.

Pročitajte više