Bosanski zatočenik u Guantanamu tvrdi da je bio mučen

ZATOČENIK iz Bosne i Hercegovine u američkom zatvoru Guantanamo Bay tvrdi da su ga stražari tukli tako da je doživio moždani udar koji mu je paralizirao lice, da su ga skoro ugušili u zahodu i slomili mu nekoliko prstiju, navodi se u tužbi koja je podnesena u američkom saveznom sudu.

Zatočenik Mustafa Ait Idr (34), rođen u Alžiru, ali s državljanstvom BiH, već je tri godine u zatočeništvu u američkom vojnom zatvoru za osumnjičene teroriste Guantanamo Bay na Kubi, pod sumnjom da je planirao bombaški napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Tužba koju su protiv američke vlade podnijeli njegovi odvjetnici u saveznom sudu u Bostonu navodi da vjerojatno postoje snimke Idrovog mučenja i zahtijeva da vlada osigura eventualne videovrpce te druge dokumente i zapise zlostavljanja, piše u četvrtak list The Washington Post.

Odvjetnici su zatražili materijale prije sedam mjeseci, ali ih ministarstvo obrane i ministarstvo pravosuđa odbijaju dati.

Idr je navodno zlostavljanje opisao svojim odvjetnicima tijekom njihova posjeta zatvoru.

Idr je dio skupine od šest Alžiraca koje su vlasti BiH uhitile na američki zahtjev u listopadu 2001. pod sumnjom da su pripremali bombaški napad na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu. Oni su oslobođeni na sudu u siječnju 2002., ali su potom predani Amerikancima koji su ih odveli u Gunatanamo Bay.

Sva šestorica su rođena u Alžiru, a petorica ima državljanstvo BiH, dok jedan ima stalno boravište u BiH.

Pročitajte više