Bossiju će se suditi zbog napada na jedinstvo Italije

Sud u Veroni otvorit će 7. veljače 2006. godine proces protiv 45 pripadnika stranke Sjeverne lige, među kojima protiv njezina čelnika i europarlamentarca Umberta Bossija, te ministara u talijanskoj vladi desnog centra, Roberta Maronija i Roberta Calderolija, pod optužbom da su sudjelovali u napadu na jedinstvo Italije, objavila je danas talijanska novinska agencija ANSA. L

Svi su optuženi za "napad na jedinstvo i integritet države", krivično djelo koje predviđa kaznu doživotnog zatvora. Istraga je započela 29. siječnja 1998. godine kada je šef tužiteljstva u Veroni, Guido Papalia, podignuo optužnice, ali će se proces moći tek sada nastaviti nakon što je Vrhovni sud otklonio neke dvojbe glede nadležnosti.

Optužba tereti članove Sjeverne lige da su "proglasili državu Padaniju, njezin parlament i vladu, te osnovali paravojnu skupinu 'zelene košulje' kao i 'padansku gardu', odnosno slijedili su konkretni plan odcjepljenja stavljajući na taj način u opasnost jedinstvo Italije".

Na početku procesa će se zapravo odlučiti da li će se uopće nastaviti s procesom. U međuvremenu Sjeverna liga je predložila izmjenu zakona o napadu na jedinstvo države i ako ta izmjena bude usvojena, onda bi sjevernoligaši mogli biti optuženi samo za krivično djelo osnivanja paravojnih skupina.

(Hina) xstom ysb

Pročitajte više