Bot u razgovoru sa Žužulom naglasio značaj suradnje s ICTY-em

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastao se u utorak u Den Haagu s nizozemskim kolegom i predsjedateljem Vijeća EUa Bernardom Botom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema prioćenju, ministar Bot je u razgovoru sa Žužulom "naglasio značaj suradnje s ICTY-jem i istaknuo da Nizozemska kao predsjedavajuća Unije želi imati u tom pogledu objektivan i nepristran pristup" te da "posljednja izvješća predsjednika Tribunala Merona i glavne tužiteljice Del Ponte imaju u tom kontekstu posebnu težinu".

Ministar Žužul je naglasio i potvrdio snažnu opredjeljenost hrvatske Vlade za potpunu suradnju s ICTY-em, kazavši da jedan slučaj ne smije umanjiti sve što je Republika Hrvatska do sada postigla u približavanju i pristupanju Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

Šef nizozemske diplomacije je iskazao zadovoljstvo i uputio pohvalu hrvatskoj Vladi za vidljiv napredak što ga je Republika Hrvatska postiže u pripremama za buduće članstvo u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju.

Žužul sudjeluje u Den Haagu na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a i meditaranskih zemalja u sklopu Barcelonskog procesa/Euromediteranskog partnerstva (EUROMED).

Ministar Žužul je kazao da je dijalog Europe s mediteranskim zemljama značajan i za Republiku Hrvatsku koja je u vrlo dobrim odnosima s državama Mediterana te želi aktivno pomoći tom procesu gdje je to moguće, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte više