FT: Del Ponte će pred UN-om napasti Hrvatsku zbog Gotovine

FT: Del Ponte će pred UN-om napasti  Hrvatsku zbog Gotovine
GLAVNA tužiteljica Haškoga suda (ICTY) Carla del Ponte u utorak će pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda napasti Hrvatsku jer je propustila uhititi odbjegloga generala, haškog optuženika Antu Gotovinu, piše britanski list Financial Times (FT).

Takvo izvješće o Hrvatskoj pred Vijećem sigurnosti moglo bi rapršiti nade službenog Zagreba u početak pregovora o članstvu s Europskom unijom početkom 2005., piše FT u svom internetskom izdanju.

Del Ponte u utorak poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu podnosi Vijeću sigurnosti izvješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s ICTY-jem, što je osobito važno za Hrvatsku koja očekuje da joj EU u prosincu odredi datum za početak pregovora.

Hrvatska je usporila napore da pronađe i uhiti Gotovinu od ljeta kada joj je EU dodijelio status kandidata za članstvo, piše u nacrtu tužiteljičina izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Unatoč očekivanjima da će se stvar uskoro riješiti, napori vlade usporeni su tijekom ljeta", stoji u nacrtu izvješća u koje je FT imao uvid.

"Danas ne možemo izvijestiti niti o rezultatima niti o znatnijem napretku. Ozbiljno nas brine da bi neuhićenje Gotovine moglo utjecati na uhićenje (navodnih srpskih ratnih zločinaca Radovana) Karadžića i (Ratka) Mladića", piše u tekstu.

U svome tekstu FT piše da hrvatske napore brani Njemačka, no da su na suradnju s haškim sudom osobito osjetljive Velika Britanija i neke nordijske zemlje.

Hrvatska tvrdi da čini sve što može kako bi riješila ovo jedino preostalo otvoreno pitanje suradnje s Den Haagom, ali da Gotovinu ne može uhititi jer nije u Hrvatskoj, no del Ponte drži da Hrvatska ne čini dovoljno.

"Suradnja se ne može smatrati potpunom sve dok Ante Gotovina nije u Haagu", stoji u nacrtu izvješća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara