BOZANIĆ NA PROSLAVI HRVATSKE KATOLIČKE MISIJE U PARIZU

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je u nedjelju na središnjoj proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije u Parizu i predvodio svečanu misu. L

U pariškoj crkvi sv. Ćirila i Metoda održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a nakon svečane mise u prostorijama Hrvatske katoličke misije priređen je zajednički objed uz prigodni program.

Središnjoj proslavi 50. obljetnice osnutka HKM, nazočio je velik broj hrvatskih građana koji žive u Parizu, dok je današnji upravitelj Misije o. Mato Antunović podsjetio okupljene vjernike na nastanak Misije prije pola stoljeća, a posebno na uvjete pod kojima je osamdesetih godina, i uz podršku pariškoga nadbiskupa Jean-Marie Lustigera, izgrađena hrvatska crkva, centar i svećenički dom u dvadesetom pariškom arondismanu.

Hrvatska katolička misija u Parizu osnovana je ubrzo nakon što je papa Pio XII. 1952. god. u enciklici "Exul Familia" iznio načelo da se pastoralni rad za emigrante raznih narodnosti mora organizirati na njihovom jeziku i da se za to imaju formirati misije na temelju narodne, a ne društveno - političke pripadnosti.

(Hina) xfcet ydj

Pročitajte više