Božićna poruka kardinala Josipa Bozanića

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu poruku u kojoj ističe da je božićno vrijeme na osobit način vrijeme Božje blizine i nježnosti, vrijeme Božjeg čovjekoljublja te da se o Božiću objavljuje radosni navještaj: "Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi".

Podsjećajući u poruci na anđelove riječi pastirima "ne bojte se", kardinal napominje kako "čovjek prepušten samom sebi ostaje biće mnogih strahova".

"Strah obuzima čovjeka, uvlači se u ljudski život i potresa ga. Čovjek osjeća strah u dubini svoga bića. Boji se samoga sebe. Čovjek se boji i onoga što je sam proizveo jer to svakim danom postaje sve većom opasnošću za njega", ističe kardinal pitajući: "Kako ne misliti na izazovno, ali ujedno i zabrinjavajuće područje biogenetike, ili na uvijek sve uznemirujuća pitanja ekologije?".

Po njegovim riječima Božić je izazov ljudskom strahu, svakom strahu i osobnom i kolektivnom.

"Božić nas poziva pobijediti strah. Sin Božji je postao čovjekom. Ta istina vjere, taj misterij Božjeg odnosa prema čovjeku govori čovjeku o ljubavi Božjoj", ističe kardinal, dodajući kako je to ljubav koja čovjeka spašava, ljubav Božje blizine, nježnosti i solidarnosti.

Objašnjava kako je ta ljubav označena biblijskom riječju: shalom, mir. "U njoj su sadržana sva dobra koja ljudsko srce može željeti. Dapače, i ono dobro koje neizmjerno nadmašuje najviše čovjekove težnje: nadnaravno dobro po kojem se čovjek zove i jest dijete Božje", kaže kardinal, napominjući kako je božićna noć, noć vječne i bezgranične Božje ljubavi koja ulazi u vrijeme uzimajući bezazleni lik djeteta.

Zagrebački nadbiskup upozorava kako postoji opasnost da i o Božiću ostanemo rastreseni i da ne živimo kršćanski Božić u njegovoj izvornosti i vjerodostojnosti.

"Možemo reći da smo uistinu razumjeli ljubav Božju prema čovjeku kada dopustimo da nas u potpunosti obuzme životna logika te ljubavi, kada naša osobna egzistencija pronađe u ljubavi svoje ishodište, svoj smisao, svoju snagu, svoju pravu veličinu i ljepotu", ističe Bozanić i dodaje kako je riječ o ljubavi koja nas obuzima i ispunja, te čini sposobnima za bliskost, blizinu, solidarnost, za darivanje samih sebe, za velikodušno i bezinteresno služenje.

"Božja ljubav daje smisao i vrijednost ljudskom životu. Ona u Isusu Kristu otkriva čovjeka čovjeku i govori kako bi se trebao odnositi čovjek prema čovjeku, dajući ipak određenu prednost onima kojima su pažnja i pomoć potrebniji", navodi kardinal i napominje kako nije moguće odlučiti se za Boga, a prešućivati ga u svojim riječima i djelima.

U zaključku ističe kako kršćani imaju što reći ovome svijetu. "Mi imamo što dati ovome svijetu. Dužni smo stoga uključiti se u oblikovanje našega društva, u stvaranje pozitivnog i poticajnog ozračja u našoj domovini. Tko će, ako ne mi, u ovome trenutku povijesti, u svoj njegovoj složenosti, preuzeti na sebe evanđeosku odgovornost, nikada ne tražeći za sebe lakši put?", ističe Bozanić.

Na kraju poruke kardinal Bozanić upućuje vjernicima katolicima i ljudima dobre volje srdačne čestitke sa željama: "Neka Božić, blagdan milosrdne ljubavi Božje prema čovjeku, postane blagdanom kršćanske solidarnosti čovjeka prema čovjeku te neka svima bude blagoslovljena nova 2004. godina!"

Pročitajte više