"Božićno čudo" u Americi: Stopa nezaposlenosti najmanja u posljednje dvije i pol godine!

I DOK europsko gospodarstvo tone u još jednu, američko gospodarstvo se udaljava od recesije. Doduše, politika ublažavanja i dalje je potrebna ukoliko dođe do toga da se stvari preokrenu ili u slučaju šoka za financijski sustav. Kazao je to predsjednik Federalnih rezervi Philadelphije Charles Plosser u intervjuu za CNBC na petak.

"Slika zapošljavanja i dalje je vrlo slaba, no došlo je do nekih pozitivnih znakova tijekom jeseni", kazao je Plosser, dodavši: "Postoje neki pozitivni indikatori da tržište rada neće pasti s litice".

Naime, prema najnovijim objavljenim podacima, stopa nezaposlenosti u Americi pala je prošlog mjeseca na najnižu razinu od ožujka 2009. godine što je dalo novu nadu Amerikancima. Mediji javljaju kako se radi o neočekivano visokom padu nezaposlenosti s listopadskih 9 posto na 8,6 posto, nazivajući to Božićnim čudom.

Poslodavci dodaju i kako je u studenom zaposleno još 120.000 ljudi, za razliku od prethodnog mjeseca kada ih je zaposleno 80.000.

No, ima i loših vijesti. U protekla tri mjeseca broj radnih mjesta svaki se mjesec povećavao u prosjeku za njih 114.000, što je jedva dovoljno da prati rast broja stanovnika u Americi.

Prema mišljenjima ekonomista, s 14 milijuna nezaposlenih Amerikanaca, gospodarstvo bi trebalo otvarati oko 250.000 radnih mjesta mjesečno kako bi se stopa nezaposlenosti značajno smanjila. Ekonomiste zabrinjava i europska financijska kriza koja prijeti da će usporiti američki rast iduće godine. To bi automatski značilo i loše vijesti za predsjednika Baracka Obamu čiji se reizbor uglavnom i temelji na poboljšanju ekonomskog stanja u zemlji. 

Pročitajte više