Božikov odbacuje optužbe dvaju sindikata

DRŽAVNI tajnik za zdravstvo Velimir Božikov odbacio je danas optužbe dvaju sindikata zdravstva da se oglušuje na stajališta premijera Ive Sanadera i Državnog odvjetništva o Strukovnom kolektivnom ugovoru (SKU) za liječnike i stomatologe.

Božikov u priopćenju odbacuje tvrdnje Samostalnog sindikata zdravstva i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara ističući da je poduzeo sve postupke u cilju realizacije Zaključka Vlade od 29. prosinca o tom pitanju.

"Posebno ističem neosnovanost tvrdnje da opstruiram provođenje referenduma zakazanog za 19. siječnja o prihvaćanju Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za zdravstvo jer Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pravovremeno poduzima sve propisane aktivnosti za provedbu referenduma".

Božikov ističe da je kao član Odbora za provedbu referenduma na svim sjednicama glasovao za donošenje odluka koje se odnose na pravovremeno organiziranje i poduzimanje svih radnji koje se trebaju obaviti prije referenduma.

Upravo u cilju poštivanja legalnosti provedbe referenduma 19. siječnja, a s obzirom da je predstavnik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić na sjednici Odbora 11. siječnja izjavio da HLS neće imenovati svoje predstavnike u pododbore i glasačke odbore za provedbu referenduma, zatražio sam da o legalnosti provedbe referenduma bez sudjelovanja jednog od potpisnika Kolektivnog ugovora odluči Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV), naglašava Božikov.

Budući da se GKU za zdravstvo treba primijeniti na sve zaposlenike u zdravstvu trebalo je otkloniti sve dvojbenosti u proceduri provođenja referenduma koje bi mogle utjecati na njegovu pravovaljanost. Stoga energično odbacujem insinuacije da obavljam svoju dužnost u korist samo jedne struke - liječnika, kaže Božikov.

Tražena odluka GSV-a očekuje se u vrlo kratkom roku kako se ne bi doveo u pitanje zakazani datum održavanja referenduma, a odluku GSV-a će kao legalist u cijelosti poštivati, napominje Božikov.

Pročitajte više