Božo Petrov čestitao Dan državnosti prisjetivši se krvave hrvatske povijesti

Foto: Hina

HRVATSKA danas slavi Dan državnosti, dan kad je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Božo Petrov tu je obljetnicu obilježio čestitkom na svojoj Facebook stranici.

"S ponosom i od srca čestitam vam Dan državnosti!
Prije četvrt stoljeća, odlukom Hrvatskog Sabora, započeli smo proces razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika i krenuli uspostavljati državnu suverenost i neovisnost.
Ovaj praznik proslavimo ponosno se sjećajući svih onih koji su tijekom naše krvave povijesti svoje živote podredili snu o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

Sjetimo se poginulih branitelja u Domovinskom ratu koji su se borili za Hrvatsku uređenu na načelima pravednosti, socijalne osjetljivosti, zajedništva i istinskog domoljublja.

Njihova nas je žrtva obvezala na promjenu smjera i stvaranje Hrvatske drugačije od one kakvu imamo danas", napisao je Božo Petrov.

Dan državnosti je čestitao i MOST-ov odmetnih Ivan Lovrinović.

"NEOVISNOST - KAKO TO DOBRO ZVUČI

Te 1991.g. proglašen je raskid odnosa, proglašena suverenost i ukidanje svih formalno-pravnih veza sa SFRJ. Kratko smo u toj neovisnosti uživali jer smo 2013.g.ušli u veću zajednicu - EU.

Formalna teritorijalna neovisnost zamijenjena je dubokom financijskom ovisnošću jer je Hrvatska prezadužena. Onaj tko je dužan nije neovisan niti slobodan.
Učinimo Hrvatsku državom kakvu su zamišljali branitelji i svi građani", napisao je Lovrinović.

Čestitati nije propustio ni predsjednik Sabora Željko Reiner.

"25. lipnja 1991. godine bio je povijesni dan za našu domovinu. Toga je dana Hrvatski sabor donio dvije važne odluke koje su ustavno-pravni temelj današnje moderne hrvatske države: Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Ovim je činom ispunjen san i težnja mnogih naraštaja hrvatskoga naroda za neovisnom, suverenom, slobodnom i samostalnom državom. Nakon toga uslijedila su velika iskušenja za hrvatski narod koji je, uz velike žrtve i odricanja, u nametnutome mu ratu i srbočetničkoj agresiji, obranio svoju državu.

Prisjetimo se danas, na ovaj veliki dan, naših branitelja, osobito onih koji su živote dali za slobodu i samostalnost Hrvatske te svojom žrtvom nadahnuli buduće naraštaje. Ostajemo im vječno zahvalni. Od toga povijesnog 25. lipnja 1991. prošlo je punih 25 godina tijekom kojih se Hrvatska razvila u modernu europsku državu u kojoj se poštuju najviše društvene vrijednosti ̶ ravnopravnost, tolerancija, dijalog i vladavina prava. Hrvatska je u tom razdoblju postala članicom NATO-a i 28. članicom Europske unije.

Danas su pred nama novi izazovi, ponajviše oni gospodarske ali i političke prirode. Na svima je nama da u ovome turbulentnome i nesigurnome vremenu upravo radi opravdanja žrtve naših predaka i osobito branitelja iz Domovinskoga rata imamo dovoljno razboritosti i ustrajnosti da uspješno odgovorimo na njih te učinimo Hrvatsku zemljom bolje budućnosti za sve njezine građane. Vjerujem da ćemo uz zajedništvo u tome uspjeti. Svim Hrvaticama i Hrvatima te svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan državnosti u svoje ime i uime Hrvatskoga sabora", rekao je Željko Reiner.

Pročitajte više