Branitelj Ivan Mateša krenuo na zahvalno hodočašće od Siska do Sinja

Dragovoljac Domovinskog rata Ivan Mateša krenuo je jutros u 5 sati iz Siska, u spomen na devetu obljetnicu vojnoredarstvene akcije "Oluja", na zahvalno hodočašće do Sinja, kamo će stići na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza. L

Mateša je na jedanaestodnevno hodočašće krenuo ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, na Trgu dr. Franje Tuđmana, u središtu Siska, gdje je zajedno sa 30-ak članova braniteljskih udruga iz Domovinskog rata grada Siska i Sisačko-moslavačke županije zapalio svijeću, te odao počast svima poginulima za slobodu Hrvatske.

Zahvalno hodočašće od Siska do Sinja zajednički su organizirali Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Ogranak Vojnić i Zajednica povratnika i useljenika Karlovačke županije, u povodu obljetnice "Oluje" i blagdana Velike Gospe.

Mateša je prije polaska izjavio da je "jako sretan što na svoje hodočašće kreće iz Siska, grada hrvatskih pobjeda i grada heroja Domovinskog rata i neovisne Hrvatske" te da njime "želi spojiti dva hrvatska grada heroja, Sisak i Sinj, koji su puno dali u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije".

"Ovim se hodočašćem u ime svih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, povratnika i useljenika želim zahvaliti Majci Božjoj za dar slobode i slobodne Hrvatske, te iskazati zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ratnom ministru obrane Gojku Šušku, ratnom načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske, prvom hrvatskom stožernom generalu Janku Bobetku, svim generalima HV-a i HVO-a, svim poginulim vitezovima Domovinskog rata, članovima obitelji poginulih, ranjenih, zatočenih i nestalih branitelja, te svim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata", rekao je Mateša.

Hodočasnik Mateša i njegova pratnja zapalili su svijeće kod Središnjeg križa i na grobu stožernog generala Janka Bobetka na sisačkom groblju Viktorovac.

Hodočašće od Siska do Sinja trajat će do 15. kolovoza, a Ivan Mateša će svakoga dana prijeći oko 40-ak kilometara. Na spomenicima hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu u mjestima kroz koje će proći, zapalit će svijeće i odati počast, te otići na misu u mjesnu crkvu.

U pratnji dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, danas će pješice proći kroz Mošćenicu, Petrinju, Goru i stići u Glinu, gdje će se u crkvi svetog Ivana Nepomuka večeras u 19 sati služiti misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje.

(Hina) xmalj ysp

Pročitajte više