Braniteljske udruge osudile policijski upad u prostorije HVIDRA-e

HRVATSKI generalski zbor, Nezavisni dragovoljci hrvatski, Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.1991. osudili su jučerašnji upad policije u prostorije zagrebačke HVIDR-e i pozvali MUP da istraži taj slučaj i kazni odgovorne.

Spomenute udruge, svaka u svom priopćenju, pozivaju policiju da prekine s fizičkim nasrtajima na hrvatske branitelje i ratne invalide.

Hrvatski generalski zbor poziva sve odgovorne i one koji su sudjelovali u "nemilom događaju grubog fizičkog nasrtaja na hrvatske ratne vojne invalide i čelnika njihove udruge da prekinu aktivnosti čiji je jedini rezultat produbljivanje nejedinstva u hrvatskom narodu".

Od nadležnih institucija traži da ispitaju tko je i s kakvim motivom ispred sjedišta zagrebačke HVIDRA-e potrgao platno sa slikom generala Ante Gotovine, jer je, ističu, riječ o slici heroja Domovinskog rata kojemu još nije dokazana krivnja niti nečasno ponašanje tijekom rata.

Osvrčući se na policijske izjave da je akciju pokrenula zbog najave emitiranja tajnog haškog svjedočenja zaštićenog svjedoka i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u toj udruzi navode kako nije nepoznato što je Mesić govorio pred Haškim sudom, jer se njegovo svjedočenje, kažu, može pročitati na internetskim stranicama.

"Stoga se nameće logično pitanje zašto hrvatski novinar ne bi smio o istom sadržaju govoriti u prostorijama onih koji su najviše dali za Republiku Hrvatsku", dodaju u Hrvatskom generalskom zboru.

U Nezavisnim dragovoljcima hrvatskim tvrde da policija bez ikakvog razloga vrši nasilje nad invalidima Domovinskog rata i braniteljima.

"Vjerujemo da će pravna država profunkcionirati od danas i da nitko neće biti iznad zakona što se u ovom incidentu i dogodilo, a što nije dopustivo u demokratskim državama", kažu u priopćenju.

Udruga branitelja, invalida i udovica "Podravke" proziva policiju da je u prostorije HVIDRA-e upala bez naloga za pretres te s uporabom sile, upozorivši da se time šalje poruka i ostalim udrugama iz Domovinskog rata i njihovim članovima da se nešto slično i njima može dogoditi.

Od ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina traže da se javno ispriča i spriječi da se sličan incident ponovi, "jer ako je tko zaslužio imalo poštovanja onda su to prije svih, ljudi koji su bili prvi kad je trebalo - hrvatski invalidi i njihovi članovi".

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca postupanje policije smatra nedopustivim, krajnje uvredljivim i ničim opravdanim, a od ministra Kirina traže da upozna branitelje, posebno predstavnike HVIDRA-e, s imenima "policijskih nasilnika" te stegovnim mjerama koje će prema njima poduzeti.

(Hina) pp/xtr ysšh

Pročitajte više