Branko Lustig počasni građanin Osijeka

Osječko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici jednoglasno odlučilo da se za počasnoga građanina Osijeka ove godine proglasi poznati filmski djelatnik i producent Branko Lustig.

U obrazloženju odluke navedeno je kako je Lustig, koji je rođen u Osijeku 1932., uz dva Oscara za rad na filmovima "Schindlerova lista" Stevena Spielberga i "Gladijator" Ridleya Scotta te brojna druga priznanja, "najuspješnjiji hrvatski filmski djelatnik svih vremena".

Na sjednici je za drugog potpredsjednika Vijeća, kao predstavnik oporbe, izabran vijećnik HSP-a Tone Papić, nakon što je HDZ, kao najveća oporbena stranka, ustrajao u stajalištu da nekoliko mjeseci prije redovitih lokalnih izbora nije potrebno ovakvo imenovanje.

Odgovarajući na pitanja vijećnika, osječki dogradonačelnik Ivan Bešlić najavio je kako će grad podnijeti tužbu protiv osječkog Aerokluba zbog, kako tvrdi, onemogućavanja ponovnog postavljanja križa pod kojim je papa Ivan Pavao II. u lipnju prošle godine predvodio misno slavlje u osječkoj sportsko-poslovnoj zračnoj luci.

Nakon što je policijskim izvidima utvrđeno da su za rušenje križa odgovorne osobe iz Aerokluba, ustanovljeno je i da se djelatnicima osječkog "Vodovoda", koji su na temelju odluke Gradskog vijeća dobili nalog da križ vrate na prvobitno mjesto, zaprječuje ulaz pa će se na temelju Zakona o zaštiti spomenika iskoristiti mogućnost tužbe, rekao je Bešlić.

Aeroklub je prije otprilke tri mjeseca dao nalog da se 25-metarski drveni križ sruši, (koji sada leži na zemlji), jer im smeta u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti, tj. predstavlja opasnost za letove i padobranske skokove.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više