Brazil potvrdio prvi slučaj koronavirusa među domorocima

Ilustracija: EPA

DOMOROTKINJA u selu koje se nalazi duboko u Amazonskoj prašumi zarazila se koronavirusom, što je prvi prijavljeni slučaj među više od 300 plemena u Brazilu, priopćila je Sesai, posebna zdravstvena služba za domorodačko stanovništvo.

Dvadesetogodišnjakinja iz plemena Kokama testirana je u okrugu Santo Antonio do Içá, blizu granice s Kolumbijom, u kojem su dosad potvrđena četiri slučaja koronavirusa, uključujući i brazilskog liječnika.

Time raste strah da bi se epidemija mogla proširiti na udaljene i ranjive domorodačke zajednice, što bi moglo biti razorno.

Virus bi mogao biti smrtonosan za domoroce

Domorotkinja je medicinska radnica koja je bila u kontaktu sa zaraženim liječnikom, a jedina je osoba koja je bila pozitivna na koronavirus od 15 zdravstvenih radnika i 12 pacijenata testiranih nakon saznanja da liječnik ima virus, objavila je služba Sesai.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi koronavirus koji se širi mogao biti smrtonosan za oko 850 tisuća pripadnika domorodačkih plemena u Brazilu, koja su stoljećima desetkovana bolestima koje su donijeli Europljani, od malih boginja i malarije do gripe.

Stručnjaci ističu da, ako se bilo koji član plemena zarazi virusom, domorodački način života u komunalnim zaseocima povećava rizik od zaraze.

Pročitajte više