Breglec: VIPnet zahtjevom Ustavnom sudu opstruira dolazak trećeg operatera

VIPNET je od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti nacionalnog roaminga, što je oštro osudio državni tajnik za telekomunikacije, ocijenivši takav potez "pokušajem da se pošto-poto spriječi dolazak trećeg operatera", javlja Jutarnji list.

Pri Ustavnom sudu VIPnet je podnio Prijedlog za ocjenu usklađenosti nacionalnog roaminga s postojećim zakonima i Ustavom RH. Obaveza nacionalnog roaminga znači da postojeći mobilni operateri (HT i VIPnet) moraju iznajmiti svoju opremu trećem operateru dok on ne izgradi vlastitu infrastrukturu, a propisana je Pravilnikom o koncesijama i dozvolama. Obaveza nacionalnog roaminga sadržana je i u natječajnoj dokumentaciji o prodaji novih koncesija.

"VIPnet se obratio Ustavnom sudu nakon što smo više puta informirali nadležno ministarstvo i Vladu da ne vidimo zakonsku osnovu o nacionalnom roamingu ni u jednom postojećem zakonu. U interesu je Vlade i javnosti imati čistu situaciju kako bi natječaj prošao bez zapreka. U suprotnom, uvijek postoji opasnost da netko dovede u pitanje cijeli proces s obzirom na to da je podzakonski akt osnova natječaja." – izjavili su u VIPnetu za Jutarnji list.

Na VIPnet-ovo traženje ocjene ustavnosti nacionalnog roaminga oštro je reagirao Dražen Breglec, državni tajnik za telekomunikacije.

"VIPnet-ov potez mi je bio nemalo iznenađenje i suprotan je našem često ponavljanom pozivu da se operateri natječu u fer tržišnoj utakmici. Ustavni sud će odraditi svoj posao, a ako se pokaže da neki zakon ili propis nije u skladu s Ustavom, mi ćemo to popraviti. Međutim, nacionalni roaming i natječaj idu dalje. Pa nije nacionalni roaming naša izmišljotina ili ćef. To je jednostavno pripremanje uvjeta da i treći operater može započeti raditi" – izjavio je Breglec.

"Ovo je jednostavno pokušaj da se pošto-poto spriječi dolazak trećeg operatera, no to im neće uspjeti. Iz ovakvih pokušaja opstrukcije vidi se slabost operatera i nespremnost da sudjeluju u pravom tržišnom natjecanju." – dodao je državni tajnik za telekomunikacije.

Kako piše Jutarnji list, HT je ugovorom zaštićen od negativnih posljedica nacionalnog roaminga. Naime, prema pouzdanim i neovisnim izvorima "Jutarnjeg", pri prodaju većinskog udjela HT-a DT-u ugovorom je utanačeno da država daje jamstvo da se nacionalnim roamingom neće naštetiti interesima HTmobilea.

Pročitajte više