BRIJUNI: 80-AK ČELNIKA OKUPILO SE NA RADIONICI ZAKLADE 2020

Peta međunarodna radionica Zaklade 2020, pod nazivom "Kako možemo vjerovati jedni drugima?", započela je u petak na Brijunima u nazočnosti 80ak političkih, gospodarskih i znanstvenih čelnika iz Hrvatske i inozemstva.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul govorio je u sklopu radionice o važnosti povjerenja u odnosima među državama, a na prigodnoj konferenciji za novinare ukazao je na značaj ove radionice, a sve u cilju izgradnje povjerenja među državama, posebice s aspekta međusobnog komuniciranja.

Odgovarajući na novinarski upit o povjerenju prema Srbiji i Crnoj Gori, čiji predsjednik Svetozar Marović na poziv hrvatskog kolege Stjepana Mesića u ponedjeljak stiže u službeni posjet Zagrebu, Žužul je ustvrdio kako je za postizanje dobrih odnosa između država potrebno više od jednog subjekta, barem njih dvoje.

"Mi smo otvoreni za razvijanje dobrih odnosa bez obzira na određene poteškoće pa tako i sa Srbijom i Crnom Gorom. Dokaz tomu je susret Mesić-Marović koji će se održati u ponedjeljak kao i moj službeni posjet Beogradu zakazan za 28. svibnja" naglasio je Žužul.

Osvrčući se na dio pitanja koji se odnosio na nepoželjan dolazak ministra vanjskih poslova SICG-a Vuka Draškovića u Hrvatsku, Žužul je kazao kako "neki politički istupi zabrinjavaju", te kako oni mogu prvenstveno utjecati na odnose unutar Srbije pa onda i na odnose s Hrvatskom.

Po njegovim riječima, pravo građana te države jest da izaberu na izborima koga žele no Hrvatska je, ponovio je Žužul, otvorena za suradnju uz uvjet da to i druga strana želi.

On je nadalje napomenuo kako će se u ponedjeljak u Zagrebu kao i 28. svibnja u Beogradu razgovarati o trenutačnim odnosima, ali i o budućnosti, dodajući pritom kako se tom prigodom neće razgovarati o prošlosti jer to, po njegovoj ocjeni, "može samo otežati unapređivanje odnosa između dviju država".

Komentirajući odnose sa Slovenijom u svjetlu novih "zahlađenja" zbog rušenja bespravno sagrađenih objekata u Istarskoj županiji u vlasništvu slovenskih državljana, hrvatski šef diplomacije je ustvrdio da određeni problemi u odnosima postoje jer se oni nisu razriješili nakon raspada Jugoslavije.

"Hrvatska ima zakone kao i Slovenija, i svi su građani jednaki pred zakonom bez obzira na državljanstvo i nacionalnost", zaključio je Žužul ističući pritom kako zakoni moraju vrijediti za sve, bez selektivnog pristupa.

U nastavku međunarodne radionice u popodnevnim satima raspravljat će se o potrebi za obnovom povjerenja u svjetskom poslovanju, a na toj će raspravi sudjelovati ugledni čelnici svjetskih korporacija i hrvatskih tvrtki.

(Hina) dspo ydv

Pročitajte više