BRIJUNI: MEĐUNARODNA RADIONICA "ZAKLADE 2020" NASTAVILA S RADOM

Međunarodna radionica "Zaklade 2020" na temu "Kako možemo vjerovati jedni drugima", u subotu je na Brijunima nastavila drugi dan svog rada raspravom o tome kako znanost i znanstvenici mogu dati svoj doprinos uspostavi povjerenja među državama. L

Radionica, peta po redu, ove je godine organizirana povodom proslave stote obljetnice rođenja američkog psihologa i filozofa komunikacije Gregorya Batesona s ciljem da posluži kao okvir za razgovor i raspravu o tome kako kibernetičke ideje mogu mijenjati neke od stavova koji su doveli do gubitka povjerenja u lidere, vlade i kompanije.

Po riječima ravnatelja Zaklade 2020 Petra Turkovića, u proteklih 50 godina upravo su mnoge Batesonove ideje oblikovale globalne političke, poslovne i znanstvene rasprave i akcije. Mnoge od tih ideja dotiču koncept povjerenja a, s obzirom na to da se upravo povjerenje javlja kao važan problem za institucije na globalnoj i lokalnoj razini, to je, po ocjeni Turkovića, ova tema itekako relevantna za Hrvatsku danas. O tome kako se ideje Gregorya Batesona mogu uključiti u suvremenu znanstvenu misao bilo je govora na subotnjoj radionici koja je održana pod vodstvom Miroslava Radmana a koja je okupila znanstvenike i stručnjake različitih područja kompetencija.

O značenju povjerenja u upravljanju državom u današnjem svijetu u popodnevnim satima govorit će i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, republike Slovenije Janez Drnovšek, Republike Crne Gore Filip Vujanović te predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

(Hina) xdspo ysd

Pročitajte više