Brijuni: Predsjednik Mesić na sastanku Jadranke povelje

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Stjepan Mesić u petak je na Brijunima sudjelovao u radu proširenog sastanka načelnika glavnih stožera oružanih snaga zemalja potpisnica Američkojadranske povelje.

Uz predstavnike zemalja potpisnica ove povelje, Hrvatske, Albanije i Makedonije, u radu ovog dvodnevnog skupa sudjeluju i predstavnici Italije, Mađarske, Slovenije, BiH te Srbije i Crne Gore.

Izražavajući zadovoljstvo što Brijuni u povijesti nikada nisu okupili veći broj generala i vojnih zapovjednika susjednih država, ali ne zbog prijetnje bilo kome već kako je naglasio radi poruke mira, tolerancije i međusobne suradnje, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić naglasio je kako suradnja pod okriljem američko-jadranske povelje teži bržem i lakšem pristupanju njezinih potpisnica NATO savezu te uključivanju u obrambene aktivnosti Europske unije.

"U posljednje vrijeme evidentno je da NATO savez i Europska unija razvijaju načine djelovanja koji su u procesu stabilizacije europskog kontinenta i šireg okruženja sve više usmjereni na nadopunjavanje a sve manje na rivalstvo", kazao je Mesić ustvrdivši kako će takva suradnja pomoći Hrvatskoj u prilagodbi njezina obrambena sustava obvezama koje proizlaze iz budućeg članstva u NATO-u.

Po njegovim riječima produbljivanje obavještajne suradnje, zajedničke vježbe i drugi oblici angažiranja u okviru međunarodnih snaga olakšat će individualnu pripremu svake zemlje za buduće članstvo u NATO savezu i uključivanje u jedinstvenu sigurnosno-obrambenu politiku Europske unije. On se također založio za stvaranje regionalnog centra Partnerstva za mir koji bi se bavio pitanjima od značaja za sve zemlje u regiji poput kontrole granica.

"Na ovim se prostorima dugo vremena demokracija smatrala pitanjem drugih a ne vlastitih društava, a prekogranična suradnja ambicijom za promjenom granica. Vjerujem da su oba pristupa stvar prošlosti te da upravo suradnjom i razvojem demokratskih postulata možemo najučinkovitije raditi na dobrobit vlastitih zemalja te dati važan doprinos ujedinjenoj Europi", poručio je predsjednik Mesić uvjeren kako američko-jadranka povelja predstavlja važan instrument implementacije vrijednosti koje će ovim prostorima jamčiti sigurnu i stabilnu budućnost.

Načelnik glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić u svom je obraćanju sudionicima skupa istaknuo kako napreduje i jača suradnja oružanih snaga svih susjednih zemalja uz njihove prilagodbe koje teže uspostavi tolerancije, sigurnosti i stabilnosti u ovom dijelu Europe i šire. Nužnost u transformacijama oružanih snaga svake zemlje, rekao je Lucić, jest transparentnost, obuka, sudjelovanje u međunarodnim misijama te razvijanje zasebnih oružanih snaga radi zaštite vlastitog teritorija ali istodobno i država partnera i saveznika.

(Hina) xdspo ysd

Pročitajte više