Britanac optužen za poticanje na ubojstvo u prosvjedima oko Muhamedovih karikatura

UMRAN JAVED, 27-godišnji musliman koji je u Engleskoj bio jedan od vođa prosvjeda protiv karikatura Muhameda prošle godine,  proglašen je krivim za poticanje na ubojstvo i raspirivanje vjerske mržnje. Ostaje u pritvoru do izricanja kazne u travnju.

Policija ga je snimila kako je na prosvjedima pozivao na ubojstvo Amerikanaca i Danaca, rekao je glavni tužitelj David Perry.

Perry je rekao da je Javed u prosvjedima 3. veljače 2006. ispred danske ambasade u Londonu na megafonu uzvikivao izraze koji su pozivali na rasnu mržnju i prijetio se smrću.

Rekao je da karikature izazivaju muslimane na vjerski rat i dodao kako će Danska platiti u krvi. Nakon toga je vikao "bombardirajte Dansku, bombardirajte SAD".

Perry objašnjava kako se ovdje ne radi o slobodi govora: "Riječi koje je koristio bile su jednostavne i izravne. Ako vičete bombardirjte, bombradirajte Dansku i bombardirajte, bombardirajte SAD, nema sumnje što želite da ljudi koji vas slušaju učine. Slučaj tužiteljstva se gradio na tome da je optuženi jasno poticao ljude da počine umorstvo".

Javed je na suđenju izjavio kako žali zbog svojih riječi i da shvaća kako su se one mogle krivo protumačiti, ali dodao da mu nije bila namjera navoditi ljude da zaista bombardiraju Dansku ili SAD.

"Ovo suđenje je sasvim opravdano i trebalo se održati, zato što svatko treba shvatiti da Britanija, iako je tolerantna, ni pod kojim uvjetom neće tolerirati prijetnje nasiljem ili smrću", rekao je David Davis, britanski ministar unutarnjih poslova u sjeni.

Pročitajte više