Britanci žele ostavku Blaira

OKO 43 POSTO Britanaca smatra da bi britanski premijer Tony Blair trebao podnijeti ostavku zbog svoje uloge u aferi oko samoubojstva britanskog stručnjaka za oružje Davida Kellyja, dok ih 42 posto misli da treba zadržati svoju dužnost, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavio list Mail on Sunday.

To je prvi put da se veći broj anketiranih Britanaca izjasnio za odlazak Blaira nego za njegov ostanak na premijerskoj dužnosti. To je još jedan udarac nekada nepobjedivom vođi laburista, čija je popularnost pala jer se zauzimao za napad na Irak i koji se u posljednje vrijeme suočava sa sve većim kritikama zbog politike u obrazovanju, zdravstvu i borbi protiv kriminala.

Ista je anketa pokazala da je 62 posto Britanaca za odlazak ministra obrane Geoffa Hoona, dok je za njegov ostanak samo 14 posto.

Kelly se ubio nekoliko dana nakon što je podvrgnut ponižavajućem ispitivanju pred parlamentarnim odborom koji je tražio izvor na koji se oslonio BBC kad je izvijestio da je vlada pretjerala u svojim tvrdnjama o prijetnji iračkog oružja masovnog uništenja.

Pročitajte više