Britanija dobila novog ministra vanjskih poslova

Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May imenovala je večeras Jeremyja Hunta za novog ministra vanjskih poslova nakon iznenadne ostavke Borisa Johnsona na tu dužnost, objavio je Downing Street.

Johnson je danas podnio ostavku i u pismu poručio da "san o Brexitu umire", te da će Britanija završiti kao kolonija EU-a, dok je May u svojem pismu sad već bivšem šefu diplomacije kazala da je "pomalo iznenađena", nakon produktivnih razgovora o Brexitu u petak.

>> Britanski ministar vanjskih poslova nakon otkaza: "San o Brexitu umire"

>> Britanska vlada se raspada, ministri odlaze. Je li ovo kraj Therese May?

>> Zbog Brexita se raspada britanska vlada, i Boris Johnson podnio ostavku

"Kraljica je sretna što može potvrditi imenovanje Jeremyja Hunta za ministra vanjskih poslova i Commonwealtha", objavile su službe Therese May u priopćenju. Jeremy Hunt, dosadašnji ministar zdravstva, podupirao je ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU-u.

Dočekali je i ispratili pljeskom

Premijerka je prije toga održala sastanak sa zastupnicima svoje Konzervativne stranke u pokušaju da dobije njihovu potporu za svoj plan za Brexit, za koji je jedan od sudionika rekao da je prošao "vrlo dobro". Reuters piše da su May članovi njezine stranke i dočekali i ispratili pljeskom.

Više zastupnika njezine stranke također je reklo kako ne očekuju da će doći do glasovanja o povjerenju premijerki, bez obzira na to što je danas ostala bez dva važna ministra. Osim Johnsona, ostavku je dao i ministar za Brexit David Davis.

Pročitajte više