BRITANIJA PRIZNALA PROBLEME S ODOBRAVANJEM POSLOVNIH VIZA RUMUNJIMA I BUGARIMA

Britanska vlada je u četvrtak objavila da postoje "jasni dokazi" zloupotrebe sustava izdavanja poslovnih viza u britanskim veleposlanstvima u Bugarskoj i Rumunjskoj, što je početkom ove godine uzrokovalo pojačani politički pritisak na britanskog premijera Tonyja Blaira.

Ministrica za imigraciju Beverly Hughes je u travnju bila prisiljena podnijeti ostavku nakon što je britanski diplomat u Rumunjskoj upozorio na "ozbiljan nedostatak kontrole" što omogućava migrantima da zloupotrebljavaju sustav za dobijanje viza i da u Veliku Britaniju dolaze s krivotvorenim dokumentima.

Te su tvrdnje izazvale prekid izdavanja viza Rumunjima i Bugarima te uzrokovale kritiku premijera zbog njegove liberalne politike prema azilantima i imigraciji, inače njegovom glavnom adutu na izborima koji se očekuju u prvoj polovici 2005. godine.

Britanski ministar unutarnjih poslova David Blunkett je rekao da je unutarnja istraga otkrila da je shema za odobravanje viza državljanima istočne Europe koji žele u Velikoj Britaniji pokrenuti posao bila "vidno neprimjereno" iskorištavana.

Prema njegovim riječima, izvješće "potvrđuje da postoje jasni dokazi da ta shema zloupotrebljena i da su aplikacije odobravane pojedincima koji nisu bili sposobni pokazati da se mogu samo uzdržavati svojim poslom".

Blair je spreman suprostaviti se oporbi koja tvrdi da je njegova vlada preliberalna prema tražiteljima azila i migrantima. No Blunkett je istaknuo da izvješće ne sadrži dokaze kako je ministarstvo unutarnjih poslova bilo svjesno problema i da ga nije uspjelo riješiti.

"To nije dovelo do potkopavanja naše uravnotežene imigracijske i azilantske politike", istaknuo je Blunkett.

Britanska će vlada sada usvojit "složeniji sustav izdavanja poslovnih viza", rekao je Blunkett. Jednom kada taj pristup bude uveden u veleposlanstva u Bukureštu i Sofiji, Velika će Britanija obnoviti tamošnju službu za izdavanje viza, dodao je.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više