Britanija ratificirala Lisabonski ugovor

BRITANSKI Dom lordova je, usprkos pokušaja opstrukcije od strane oporbenih konzervativaca, sinoć ratificirao Lisabonski ugovor.

Time je Britanija postala 19. od 27 država Europske unije u kojoj se treba ratificirati Ugovor - zamjena za prije tri godine propali Europski ustav. Iako su britanski mediji javljali kako se u krugovima Brownove laburističke vlade i Lisabonski ugovor smatra "mrtvim", ona je ipak odlučila ratificirati novi Ugovor, s obzirom da je isti već bio odobren u Donjem domu prije irskog referenduma.

Time bi Brown na predstojeći sastanak europskih vođa posvećen rješenju irskog "problema" mogao doći s poklonom za svoje saveznike - Francusku i Njemačku - koji inzistiraju na tome da se ratifikacija nastavi kao da se ništa nije dogodilo, te da se Irska diplomatskom izolacijom prisili da ipak, na ovaj ili onaj način, prihvati Ugovor.

Za Browna i njegovu stranku bi, pak, ratifikacija Ugovora mogla imati teške unutarnjopolitičke posljedice, s obzirom da se britanska javnost protivi Ugovoru, a još ju je više razjarilo to što o njemu, za razliku od irske, nije imala pravo odlučivati na referendumu.

Mnogi očekuju da će Brown, koji je nakon smjene popularnog Tonyja Blaira vlastitoj stranci priuštio niz teških gafova i poraza na lokalnim izborima, za godinu ili dvije biti prisiljen prepustiti vlast euroskeptičnim konzervativcima. Eurofilski nastrojeni dio britanske javnosti, pak, smatra da je Brown svjestan toga te da zbog toga poteže krajnje nepopularne, ali sa stajališta britanske integracije u EU nužne, poteze znajući da ionako nema što izgubiti.

Sam postupak ratifikacije su, pak, nakratko omeli prosvjednici koje je služba sigurnosti izbacila iz parlamentarne galerije.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više