Britanija tvrdi da Irak skriva oružje

SAMO nekoliko sati prije podnošenja ključnog izvještaja inspektora Vijeću sigurnosti, Velika Britanija u ponedjeljak je ustvrdila da Irak skriva zabranjeno kemijsko i biološko oružje, špijunira UN-ove inspektore za oružje i sprječava njihovo kretanje.

Britanski dužnosnici održali su brifing za novinare, predočivši im obavještajne podatke za koje tvrde da su dokazali sve te tvrdnje, ali nisu naznačili tko je izvor tih informacija.

Iznijeli su da su dijelili podatke s inspektorima za oružje, koji su pokazali da je Irak sakrivao kemijsko bojevo streljivo, motore za projektile i tajne dokumente o programima za razvoj oružja. Također tvrde da su Iračani inspektore špijunirali, stavljajući im prislušne uređaje u hotelske sobe, pa čak i inscenirali lažne prometne nesreće i druge diverzije kako bi ih spriječili da posjete određena mjesta.

No, dužnosnici su jasno dali do znanja da je Velika Britanija spremna dokazati da Irak krši rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se poziva ta zemlja na razoružanje, čak i ako inspektori ne pruže čvrste dokaze za to.

Pročitajte više