Britanija u borbi protiv učitelja pedofila

VELIKA BRITANIJA ovih dana provodi detaljnu analizu dosjea osoba koje su u svojoj prošlosti prijavljivane ili osuđivane zbog seksualnih prekršaja, nakon kojih im je dopušten rad u školama i ustanovama za edukaciju djece, javlja BBC.

Odjel britanske vlade zadužen za pitanja obrazovanja razmišlja o uvođenju strožih kriterija koje će kandidati za učitelje i profesore u školama morati proći prilikom prijavljivanja za posao.

Povod tome je otkriće kako je seksualnim prekršiteljima bilo omogućeno predavanje na školama. Ubuduće bi u procjenu podobnosti kandidata za učitelje trebala biti više uključena struka, a manje politika, navodi BBC pozivajući se na izvor iz Odjela za obrazovanje.

Izravan povod ovim mjerama jest otkriće slučaja Gibson u kojem je učitelj William Gibson, 1980. godine osuđen zbog nedoličnog napada, proglašen od strane jedne agencije podobnim za predavanje, iako je prethodno izbačen iz tri škole.

Do propusta je došlo jer agencija za zapošljavanje učitelja "Step Teachers" nije smjela školi u koju je Gibson primljen prije 4 mjeseca otkriti kako je učitelj bio osuđen.

Britanskim je zakonom zabranjeno otkrivati podatke o prekršiteljima zakona zbog restrikcija donesenih u sklopu zaštite osobnih podataka građana.

"Step Teachers" navodi kako je obavila razgovor s Gibsonom, te je nakon toga ocijenjeno da je podoban za predavanje.

Iako Gibson na novom radnom mjestu, u školi Portchester u Bournemouthu, nije ponovio seksualni prekršaj, javnost se uzbunila radi činjenice da je učitelj zaposlen iako je ranije bio osuđen.

Ministrica obrazovanja Ruth Kelly, koja je i stavila potpis na Gibsonovu dozvolu za rad, najavila je nakon izbijanja afere reviziju svih dozvola te eventualne suspenzije učitelja recidivista, ukoliko za to bude razloga.

Pročitajte više