BRITANIJA: VLASTI POZVANE DA DONESU PROPISE O IZBORU SPOLA DJETETA

Britanska Uprava za humanu reprodukciju i embriologiju (HFEA) pozvala je vlasti da se angažiraju na donošenju propisa o tehnikama odabira spola djeteta pri oplodnji in vitro, kako parovi više ne bi mogli birati spol isključivo iz socijalnih razloga.

Predstavnici HFEA-a poziv su uputili nakon jednogodišnjeg istraživanja mišljenja javnosti i stručnjaka te su razmotrili problem sa znanstvenog, tehničkog, socijalnog i etičkog stajališta.

Britansko ministarstvo zdravstva objavilo je podatke utemeljene na istraživanju javnog mišljenja, prema kojima čak 80 posto Britanaca primjenu raznih tehnika izbora spola djeteta odobrava isključivo ako je riječ o opravdanim medicinskim razlozima.

U priopćenju HFEA kaže kako većina ispitanika smatra da je hitno potrebno provesti regulaciju tehnika odabira spola djeteta, s obzirom na činjenicu da u ovome trenutku za neke od njih, poput primjerice tehnike odabira sperme, ne postoji nikakav propis.

"Nismo toliko uvjereni da su moguće dobre strane izbora spola djeteta dovoljno snažne da bi prevagnule nad mogućim štetnim posljedicama", smatra predstavnica HFEA Suzi Leather.

"U potpunosti podupirem donošenje propisa o, primjerice sortiranju sperme pri umjetnoj oplodnji, jer bismo na taj način zajamčili upotrebu sigurnih i prikladnih tehnika", rekao je direktor Centra za umjetnu oplodnju iz Nottinghama dr. Simon Fishel. "Jasno mi je da će oni roditelji koji budu željeli izabrati spol djeteta biti razočarani te da će pomoć morati potražiti u inozemstvu."

"Treba istaknuti da su djeca dar, a ne roba. Odlukom o zabrani izbora spola djeteta HFEA bi mogla osigurati propisno i učinkovito provođenje reproduktivne tehnologije. Mislim da je prijeko potrebno postaviti neke granice kada je riječ o individualnom izboru", smatra bioetičar Tom Shakespeare sa Sveučilišta u Newcastleu.

Pročitajte više