Britanska kraljica danas će se obratiti javnosti zbog koronavirusa

Foto: EPA

BRITANSKA kraljica Elizabeta pozvat će Britance da pokažu istu odlučnost kao i njihovi preci i suoče se s izazovom pandemije koronavirusa tipičnom britanskom duhovitom odlučnošću, u jednom od njenih iznimno rijetkih obraćanja naciji u nedjelju.  

U tek petom izvanrednom izravnom televizijskom obraćanju u svih 68 godina njezine vladavine, kraljica Elizabeta također će zahvaliti zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije i priznati da neke obitelji već proživljavaju patnju i bol. 

"Nadam se da će u godinama koje dolaze svatko moći biti ponosan na to kako je reagirao na ovaj izazov. A oni koji će doći poslije nas reći će da su Britanci ove generacije bili jednako jaki kao i bilo koje druge", kazat će 93-godišnja britanska kraljica, navodi se u izvacima njezina govora koje je objavila Buckinghamska palača.

"I da osobine samodiscipline, tihe duhovite odlučnosti kao i kolegijalnosti i dalje karakteriziraju ovu zemlju", istaknut će Kraljica. 

Jučer u Velikoj Britaniji preminulo 708 ljudi

U subotu je britanska vlada objavila da je među onima koji su bili pozitivni na koronavirus umrlo njih 708 tijekom 24 sata, odnosno ukupno 4313 ljudi, te da je među umrlima i petogodišnje dijete, uz najmanje 40 osoba koji nisu ranije imali kronične bolesti.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da se visoka stopa smrtnosti očekuje još najmanje tjedan ili dva, iako se ljudi ponašaju sukladno mjerama stroge izolacije.  

Poput mnogih zemalja Europe, Britanija je u situaciji da je život gotovo zaustavljen, uz pubove, restorane i većinu trgovina koje su zatvorene te uz zabranu socijalnih okupljanja.

Britancima se također sugerira da ostanu kod kuće, osim ako nije iznimno potrebno izići radi opskrbe namirnicama. Premijer Boris Johnson, koji je i dalje u samoizolaciji, i jedan broj visokih britanskih dužnosnika također su pozitivni na koronavirus.

Obraćam vam se u vrlo izazovnim vremenima, u trenutku prekida života u našoj zemlji, koji je nekima donio žalost, mnogima financijske poteškoće, i svima nama iznimne izazove u našem svakodnevnom životu, kazat će među ostalim kraljica Elizabeta u obraćanju koje će biti izravno prenošeno u 19 sati po GMT-u.

Obraćanje je snimljeno u dvorcu Windsor, gdje se kraljica Elizabeta nalazi zajedno sa svojim suprugom, princom Filipom (98).    

Obraćanje snimano u velikoj prostoriji u dvorcu, prisutan bio samo kamerman

Kako bi se izbjegao svaki rizik mogućeg prijenosa zaraze koronavirusom, obraćanje je snimljeno u velikoj sobi dvorca kako bi se osigurao potreban razmak između kraljice i kamermana, koji je nosio zaštitnu odjeću i bio jedina osoba prisutna u sobi.    

Ranije ovoga tjedna kraljičin sin, princ Charles (71) izišao je iz samoizolacije nakon što je prethodno test pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Kraljica se obično obraća naciji s porukom za Božić, a nedjeljno obraćanje tek je peto njezino izvanredno obraćanje. Zadnji put posebno se izravno televizijski obratila Britancima 2012. godine u prigodi jubileja njezinih 60 godina na vlasti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više