Britanska vlada predstavila nacrt Zakona o povlačenju iz Europske unije

Foto: 123rf

BRITANSKA vlada predstavila je nacrt zakona o prekidu političkih, financijskih i zakonodavnih veza Velike Britanije s EU-om, važan korak prema Brexitu ali i korak koji će biti pod budnim okom oporbe.

Tzv. Repeal Bill središnji je dio vladina plana da Britanija 2019. izađe iz Unije, prekidajući nakon više od 40 godina sudjelovanje Londona u donošenju europskih zakona i dokidajući sporazum kojim je Britanija postala članica 1972.

Prolazak ili pad zakona mogao bi odlučiti o budućnosti Therese May

Prolazak ili pad zakona u parlamentu mogao bi odlučiti o sudbini premijerke Therese May. Izbori koje je sazvala prošloga mjeseca donijeli su joj manju parlamentarnu većinu od one koju je imala ranije i oživjeli raspravu o prirodi izlaska iz Unije.

"Radi se o jednom od najvažnijih zakona koji se ikada našao u parlamentu, ključnom za postupak našeg izlaska iz EU-a", priopćio je ministar za Brexit David Davis.

Objava zakona prvi je korak u dugačkom zakonodavnom procesu i u četvrtak se ne očekuje nikakva formalna rasprava u parlamentu. Parlamentarni izvori kazali su da će rasprava o zakonu najvjerojatnije početi tek u rujnu, nakon ljetne stanke.

Zakon daje ovlasti ministrima

Zakon će biti pod stalnim povećalom kako bi se vidjelo na koji način vlada namjerava provesti složen i dugotrajan postupak prijenosa europske pravne stečevine.

Zakon daje ovlasti ministrima, uz odobrenje parlamenta, da poprave zakone kako bi osigurali da funkcioniraju i nakon što se prenesu u britansko zakonodavstvo.

Laburistička stranka najavila je da će glasati protiv zakona ako ne ispuni šest uvjeta, uključujući prava radnika.

Pozorno će ga motriti i britanske tvrtke koje su posljednjih godinu dana, otkako su Britanci s 52 posto 'za' i '48' posto protiv glasali za Brexit, pokušavali doznati kako će promjene utjecati na njihovo poslovanje.

Pročitajte više