Britanska vlada zataškavala porast ubojstava vatrenim oružjem

BRITANSKA oporba je jučer optužila laburističku vladu Gordona Browna kako je u svojim statističkim izvještajima zataškavala dramatičan porast broja ubojstava počinjenih vatrenim oružjem, koji se učetverostručio od dolaska laburista na vlast prije deset godina.

Te brojke sugeriraju da jedan od najpopularnijih zakona donesenih nedugo nakon laburističkog preuzimanja vlasti - potpuna zabrana posjedovanja vatrenog oružja od strane britanskih građana - uopće nije urodila plodom. Zakon je donesen godinu dana nakon pokolja u školi u Dunblaneu, kada je pomahnitali ubojica pištoljem likvidirao 16 djece i učiteljicu.

Službene brojke Ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da su u Engleskoj i Walesu u razdoblju 1998/99. godine vatrenim oružjem ubijene ili ranjene 864 osobe, dok je u razdoblju 2005/06. ta brojka iznosila 3.821.

Međutim, Jacqui Smith, nova ministrica unutrarnjih poslova,  nedavno je tvrdila da vladina politika povećanja javne sigurnosti bilježi uspjeh, jer se ukupna stopa kriminaliteta smanjila za 13 %.

David Davis, konzervativni ministar unutarnjih poslova u sjeni, optužio je Smith da manipulira statističkim podacima, odnosno da se smanjenje stope kriminaliteta uglavnom odnosi na sitne imovinske delikte koje građani sve manje prijavljuju.

Povod za optužbe je nedavni slučaj Rhysa Jonesa, 11-godišnjeg dječaka iz Liverpoola koji se biciklom vraćao s nogometnog treninga kada ga je, prema prvim nalazima istrage, mecima izrešetala skupina maskiranih tinejdžera. Ubojstvo dječaka je duboko potreslo britansku javnost, ali ju je posebno uznemirila činjenica da su i počinitelji zločina tinejdžeri, odnosno da se u njihovim rukama našlo vatreno oružje kojeg u Britaniji nije smjelo biti.

Rhys Jones, kojem je jučer minutom šutnje odana počast na stadionu "Evertona", zapravo je bio slučajna žrtva, odnosno upao je u liniju vatre između sukobljenih članova tinejdžerskih bandi Strand Gang i Croxteth Crew. Vjeruje se kako je oružani obračun nastao kada su članovi Strand Ganga pokušali likvidacijom članova suparničke bande obilježiti obljetnicu pogibije Liama Smitha, svog vođe ustrijeljenog prije godinu dana.

Ministrica Jacqui Smith je, pak, svojim kolegama iz vlade predložila da se ovakvi događaji suzbiju pomoću tzv. "zona za slobodno odbacivanje", odnosno mjesta na kojima bi posjedovatelji vatrenog oružja mogli vlastima predavati ilegalno oružje anonimno i bez straha od kaznenog progona.

D.A.

Foto: AFP

 

Pročitajte više