Britanski i sovjetski špijuni surađivali u Iranu u 2. svjetskom ratu

BRITANSKA i sovjetska tajna služba surađivale su tijekom Drugog svjetskog rata na teritoriju današnjeg Irana u borbi protiv Nijemaca, ali su isto tako bile sumnjičave jedna prema drugoj, pokazali su britanski dokumenti objavljeni u petak.

Dosad nepoznata suradnja dvije obavještajne službe, koja je pokrenuta 1941. nakon što su tadašnju Perziju okupirale britanske i sovjetske snage, otkrivena je u građi Nacionalnog arhiva objavljenoj u Londonu.

Među objavljenim dokumentima nalazi se i jedno izvješće na kojem je autor duhovito naznačio: "dokument je tako povjerljive naravi, da ga treba spaliti prije nego se pročita".

Dokumenti pokazuju kako je suradnja dviju službi dosegla vrhunac 1944. godine tijekom operacije u kojoj je nezadovoljni njemački špijun, tajnog imena "Poljubac", počeo surađivati s Britancima.

Nijemci su nastavili komunicirati s Poljupcem, nesvjesni da radio stanicom i tajnim kodovima upravljaju Britanci.

Kako je britanska obavještajna služba željela razotkriti njemačku petu kolonu u Perziji, povremeno je Nijemcima preko Poljupca davala nevažne ili pogrešne podatke.

U lipnju su Britanci pozvali Sovjete da se uključe u operaciju nakon što je od Poljupca zatraženo da osigura podatke o kretanju sovjetskih snaga.

"Naša suradnja s Rusima traje već tri godine, a dosegnula je vrhunac kad smo pokrenuli zajedničku operaciju u slučaju tajnog dvostrukog agenta", navodi se u jednom izvješću službe MI5 iz 1944. godine.

Međutim, obje su zemlje iskoristile priliku da kroz suradnju sa suparničkom tajnom službom saznaju više o njezinom ustrojstvu i načinu djelovanja.

"Naša suradnja s ruskim vlastima dala nam je više podataka o njihovoj organizaciji i metodama nego što bi to bilo moguće da smo ih pokušali špijunirati", piše u jednom britanskom izvješću iz prosinca 1944. godine.

"Ovi dokumenti pokazuju dosad nepoznatu suradnju britanske i sovjetske tajne službe. Ali oni isto tako pokazuju teškoće i sumnjičavost s kojom su se obje strane susretale tijekom suradnje", rekao je dužnosnik Nacionalnog arhiva Howard Davies.

U izvješću tajne službe MI5 navodi se da su sovjetski obavještajci pristali surađivati s Britancima najvjerojatnije zato da bi vidjeli kako britanska obavještajna služba upravlja dvostrukim agentima.

Pročitajte više