Britanski izbori: Irak postao središnje pitanje kampanje

Pitanje legalnosti pokretanja iračkog rata postalo je središnje pitanje kampanje uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, dok oporbeni političari i dio javnosti od britanskog premijera Tonyja Blaira traže objavljivanje svih dokumenata vezanih za odluku o pokretanju rata, prenose u četvrtak mediji.

Novinari BBC-a došli su u posjed dokumenta iz kojega je vidljivo da se glavni britanski tužitelj lord Goldsmith prvobitno zalagao za drugu UN-ovu rezoluciju o napadu na Irak smatrajući je "opravdanijom sa zakonskog stajališta".

Deset dana kasnije, 17. ožujka 2003., lord Goldsmith, tadašnji najviši vladin pravni dužnosnik, nije više postavljao pitanje legalnosti pokretanja rata protiv Iraka.

Britanski analitičari sada od vlade traže objašnjenje zašto je Goldsmith promijenio svoje stajalište o legalnosti rata.

Konzervativci i liberalni demokrati zatražili su od Blaira da vlada objavi sve dokumente u cijelosti. Liberalni čelnik Charles Kennedy kazao je da Blair objavljivanjem dokumenata može opovrgnuti sve optužbe, dok je čelnik Konzervativne stranke Michael Howard Blaira otvoreno nazvao "lažljivcem".

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više