Britanski kirurg: Gaza je nešto najgore što sam vidio u životu

Foto: EPA

Britanski kirurg koji je vodio tim hitne medicinske pomoći u središnjoj Gazi kaže da je situacija u bolnici Al-Aqsa bila "bez svake sumnje najgora stvar" koju je vidio u svojoj karijeri, dok je jordanski kralj upozorio da bi izraelsko bombardiranje moglo stvoriti "cijelu generaciju siročadi".

"Bilo je višestrukih amputacija, užasnih opeklina, kakve nikada prije nisam vidio", rekao je dr. Nick Maynard CNN-u nakon što njegov tim nije imao drugog izbora nego povući se iz bolnice, nakon povećane izraelske vojne aktivnosti.

Rekao je da često "ne postoji uopće lijek za ublažavanje bolova za te pacijente", naglašavajući strašnu humanitarnu situaciju i nedostatak medicinskih potrepština u palestinskoj enklavi nakon više od tri mjeseca izraelskog bombardiranja.

“Mislim da je pošteno reći da nikada nisam vidio ovakvo nešto. I nikada nisam očekivao da ću u životu vidjeti tako užasnu situaciju”, rekao je Maynard, koji se obratio iz egipatske prijestolnice Kaira nakon što je napustio Gazu.

Izraelske obrambene snage (IDF) više su puta uvjeravale javnost da ne ciljaju civile. IDF je također rekao da Hamas koristi civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice, kao štitove za svoje napade na Izrael te da je napad na te ciljeve ključan jer radi na eliminaciji Hamasa iz Pojasa Gaze.

Izrael također tvrdi da se neke bolnice koriste kao zapovjedni centri, ali nije pružio dokaze koji podupiru tu tvrdnju. Operacije IDF-a su kontroverzne, a humanitarne organizacije upozoravaju da sve veći broj medicinskih ustanova diljem Gaze ne može pružiti osnovne usluge.

“U Gazu idem već skoro 15 godina, imam mnogo prijatelja koji tamo rade u bolnicama. Mnogo je primjera napada na bolnice. U posljednja dva dana, otkako sam napustio bolnicu Al-Aqsa, bilo je više napada na bolnicu”, rekao je Maynard za CNN.

Budući da su Maynard i njegov tim napustili Gazu zbog svoje sigurnosti, on se boji da "sada nema dovoljno osoblja za vođenje bolnice u bilo kojem obliku."

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), upozorio je u nedjelju da je bolnica Al-Aqsa "najvažnija preostala bolnica" u središnjoj Gazi. Zahtijeva da medicinsko osoblje i njihove obitelji budu zaštićeni, dodajući da objekt "mora ostati funkcionalan".

"Cijela generacija siročadi"

Izraelsko bombardiranje Gaze započelo je nakon što je Hamas pokrenuo brutalni napad 7. listopada, u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, uglavnom civila, a više od 200 ljudi uzeto je za taoce.

Tada je započela žestoka izraelska ofenziva, a do sada su najmanje 23.084 Palestinca ubijena, a 58.926 drugih je ozlijeđeno, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas. Ministarstvo zdravstva u Ramallahu priopćilo je da su više od 5300 mrtvih žene, a više od 9000 djeca.

Izraelska vojna kampanja izazvala je međunarodno negodovanje sa sve većim brojem nacija koje podržavaju pozive na prekid vatre.

Sjedinjene Države su u posljednjih nekoliko tjedana vršile pritisak na izraelske dužnosnike da učine više kako bi zaštitile civile i provele više strateških napada, ali su do sada odolijevale pozivima na prekid vatre. Kako broj smrtnih slučajeva nastavlja rasti, sukob u Gazi stvorio je "cijelu generaciju siročadi", rekao je jordanski kralj Abdullah II u govoru u Ruandi u ponedjeljak.

"Više je djece umrlo u Gazi nego u svim drugim sukobima u svijetu ove prošle godine", rekao je Abdullah prema govoru koji su prenijeli državni mediji. "Od onih koji su preživjeli, mnogi su izgubili jednog ili oba roditelja - cijelu generaciju siročadi."

“Kako neselektivna agresija i granatiranje mogu donijeti mir? Kako mogu jamčiti sigurnost, kad grade na mržnji?” pita se Abdullah.

“Bez pravednog mira, na temelju rješenja s dvije države, svijet će nastaviti plaćati visoku cijenu za neuspjeh u rješavanju ovog sukoba i nikada nećemo upoznati pravi mir i stabilnost na Bliskom istoku”, upozorio je.

Govor u Ruandi uslijedio je nakon što se Abdullah sastao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u nedjelju u Ammanu, gdje su se složili nastaviti "blisku koordinaciju za trajnu humanitarnu pomoć" u Gazi. Abdullah je također upozorio Blinkena na "katastrofalne posljedice kontinuiranog rata u Gazi" te još jednom pozvao na primirje.

Pročitajte više