Britanski kritičari više vole "Gopodara i ratnika" od "prstenova"

BRITANSKI su kritičari nagradili avanturistički film "Gospodar i ratnik" s Russellom Croweom u glavnoj ulozi, i uvelike zapostavili "Gospodara prstenova: Povratak kralja" na svojoj godišnjoj dodjeli održanoj u srijedu u Londonu.

"Gospodar i ratnik" osvojio je tri nagrade među kojima i onu za najbolji film Londonske udruge filmskih kritičara, javlja BBC u četvrtak.

No "Gospodar prstenova: Povratak kralja", koji očekuje oskarovsku slavu, nije osvojio nijednu nagradu.

"Britanci su otočna rasa i zbog toga je vjerojatno Gospodar i ratnik osvojio sve", ocijenili su kritičari.

William Russell, predsjedavatelj udruge filmskih kritičara kazao je: "Možete gotovo osjetiti sol u zraku".

"Redatelj Peter Weir kao i spektakularne scene olujnog mora također su osigurali pamtljive izvedbe glumačke ekipe koju predvode Russell Crowe i Paul Bettany", dodao je on.

Bettany je proglašen najboljim britanskim glumcem, a Weir i John Collee zajednički su osvojili nagradu za najboljeg scenaristu.

"Gospodar prstenova: Povratak kralja" bio je nominiran za najbolji film i najboljeg redatelja (Peter Jackson).

"Magdalene Sisters", priča o djevojkama koje je zatvarala katolička crkva 60-ih godina u Irskoj, osvojila je nagradu Attenbourgh za najbolji britanski film, dok je redatelj Peter Mullan proglašen najboljim britanskim redateljem.

Glumci Bill Nighy i Emma Thompson iz filma "Zapravo ljubav" dobili su nagrade kao najbolji sporedni glumci, a Anne Reid je proglašena najboljom britanskom glumicom za film "The Mother".

Triler "Mistična rijeka" osvojio je dvije nagrade - za najboljeg redatelja (Clint Eastwood) i najboljeg glumca (Sean Penn).

Londonska udruga filmskih kritičara okuplja 100 kritičara koji pišu za novine i časopise koji se izdaju diljem Velike Britanije.

Pročitajte više