"Gospodar prstenova" najpopularniji britanski roman

TOLKIENOVA fantastična trilogija "Gospodar prstenova" pobijedila je na natjecanju BBC-ja Big Read, kao najpopularniji britanski roman.

Tri knjige obnovile su svoju popularnost nakon adaptacije u visokobudžetne filmove. Govore o grupi hobita koji prolaze kroz bitke u Međuzemlju kako bi uništili moćan, ali zao čarobni prsten.

Trilogija je dobila 174.000 glasova, odnosno 23 posto, izvješćuje BBC u nedjelju.

Drugi po redu je roman Jane Austen "Ponos i predrasude", koji je na natjecanju dobio 135.000 glasova.

Metafizička trilogija dječjih knjiga Philipa Pullmana "Njegove tamne tvari", našla se na trećem mjestu sa 63.000 glasova.

"Vodič kroz galaksiju za autostopere" Douglasa Adamsa je četvrti s 57.000 glasova, a "Harry Potter i plameni pehar" J.K. Rowling peti s 55.000.

Tolkienova pobjeda objavljena je uživo iz londonske Kraljevske opere u programu koji je vodio Clive Anderson. Simon Tolkien, autorov unuk, izjavio je na svečanosti: "Neizmjerna mi je čast biti ovdje danas te čast što je moj djed ovako omiljen".

Rekao je da bi za Tolkiena ova nagrada imala "ogromno značenje" i dodao da se prije objavljivanja knjige Tolkien jako bojao komentara koji će uslijediti.


Roman Harpera Leeja "Ubiti pticu rugalicu", Orwellova "1984.", "Medo Winnie zvani Pooh" A.A. Milnea i "Kvaka 22" Josepha Hellera našli su se također visoko na listi, ali nisu ušli u uži izbor.

Tijekom proteklih sedam tjedana, ljubitelji knjiga glasovali su za jednu od 21 najbolje knjige.

Kladionica Ladbrokes zatvorila je oklade u listopadu, jer je "Gospodar prstenova" postao jedini realni favorit. Omjer za "Gospodara prstenova" na početku je bio 5-1.

"Tolkienovi obožavatelji su jedna od najbolje organiziranih grupa na Internetu i naša je internetska stranica dva dana bila pod opsadom", izjavio je glasnogovornik.

Internetska knjižara Amazon.co.uk izjavila je da je natjecanje, koje je na početku uključivalo 100 romana, nakon prve objave liste 18. listopada povećalo prodaju nekih knjiga za gotovo 500 posto.

"Medo Winnie zvani Pooh" na vrhu je prodaje s povećanjem od 474 posto, dok je potražnja za "Gospodarom prstenova" porasla za 400 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara