Britanski liječnici u pismu američkim senatorima opovrgavaju "laži" o zdravstvenom sustavu

VIŠE od stotinu britanskih vrhunskih liječnika potpisalo je otvoreno pismo američkim senatorima u kojem opovrgavaju sve "laži" koje su izgovorene o britanskom zdravstvu, javlja Daily Mail.

Britanska Nacionalna zdravstvena (NHS) služba služila je kao primjer kojim su republikanski senatori plašili američki narod. U jeku rasprave o zdravstvenoj reformi u SAD-u, njeni protivnici koristili su sve moguće metode i primjere kako bi ocrnili "socijalistička" nastojanja Demokrata, a britansko zdravstvo bilo redovito na tapeti.

Pismo je poslano Johnu Kerryu

Cijela rasprava uzrujala je Britance pa su tamošnji liječnici odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Otvoreno pismo najuglednijih britanskih liječnika bit će poslano demokratskom senatoru Johnu Kerryu. Taj bivši predsjednički kandidat tražio je dokaze od strane medicinske struke kako bi pokazao koliko su strahovi Republikanaca neutemeljeni.

Lista liječnika potpisanih u pismu uključuje imena poput Sir Georga Albertija, bivšeg predsjednika Royal College of Physicians i profesora Alana Maryon-Davisa koji je predsjednik Faculty of Public Health, a navedene su i neke organizacije pacijenata. Oni tvrde kako je važno razotkriti laži o Nacionalnoj zdravstvenoj službi koja "prema našem iskustvu uspješno radi u korist svih u našoj zemlji".

Jeftiniji i učinkovitiji od Amerikanaca

Neki od argumenata koje navode su činjenica kako je životni vijek u Velikoj Britaniji duži nego u SAD-u. Osvrću se i na slučaj nedavno preminulog senatora Teda Kennedya za kojeg kažu kako bi u Velikoj Britaniji dobio jednako kvalitetnu njegu kao i neki mlađi pacijenti, a ne bi bio ostavljen da umre bez liječenja, kako tvrde Republikanci. Također kažu kako se Stephen Hawking, još jedan od brojnih republikanskih primjera, oduvijek liječi u britanskom zdravstvu te je njegov zagovornik.

"NHS se financira porezima i pruža usluge svima, a košta nas 8 posto britanskog GDP-a. Američki sustav trenutno košta 16 posto GDP-a ali ostavlja 45 milijuna ljudi bez osiguranja, a 25 milijuna s lošim osiguranjem", piše u pismu.

"NHS je besplatno i dostupno svima bez obzira na njihove kupovne mogućnosti te ne diskriminira one s prijašnjim medicinskim problemima. Što je najvažnije, oslobađa nas straha od financijskih posljedica bolesti", tvrde britanski liječnici.

Pismo je poslano američkim senatorima, ali je i objavljeno na stranici Britanskog medicinskog glasnika. Napisao ga je londonski radiolog, doktor Jacky Davis.

Pročitajte više