Britanski ministar dodirnuo novinarku pa dao ostavku. HDZ-ovac prebio ženu i sad nam se smije u lice

Foto: FaH/Index/123rf

KAKVI su demokratski standardi u Hrvatskoj u usporedbi sa zapadom odlično demonstrira slučaj sada već bivšeg britanskog ministra obrane Michaela Fallona.

>> Britanski ministar obrane podnio ostavku jer je novinarku dirao po koljenu


Podsjetimo, Fallon je jučer podnio ostavku jer je prije 15 godina dirao radijsku novinarku po koljenu. Fallon je u svom obraćanju rekao kako ostavku podnosi jer "nije ispunio visoke standarde koje zahtijeva njegov položaj". Radi se o prvoj ostavci u skandalu povezanim sa spolnim uznemiravanjem u britanskom parlamentu.

Naime, sve veći broj žena i muškaraca koji rade u britanskom parlamentu žalilo se na nedostojno ponašanje zastupnika, ohrabreni sličnim optužbama protiv holivudskog producenta Harveya Weinsteina.

Ostavka britanskog ministra zbog slučaja starog 15 godina


Fallon se ranije ovaj tjedan ispričao što je radijsku novinarku 2002. dirao po koljenu.

U ostavci poslanoj premijerki May napisao je da je posljednjih dana bilo puno pritužbi na račun zastupnika, uključujući "neke koje se tiču mog ranijeg ponašanja".

"Brojne su neistinite, ali prihvaćam da u prošlosti nisam ispunjavao standarde koji se traže od pripadnika oružanih snaga. Razmislio sam o svom položaju i dajem ostavku na dužnost ministra obrane", rekao je Fallon.

HDZ-ov župan je obiteljski nasilnik, ali ostaje župan


Kako pak stvari funkcioniraju u Hrvatskoj, odlično pokazuje primjer Alojza Tomaševića, HDZ-ovog župana koji je zbog premlaćivanja vlastite supruge dobio kaznenu prijavu, ali i zabranu približavanja supruzi.

Iako je policija protiv Tomaševića zbog obiteljskog nasilja podnijela kaznenu prijavu, HDZ-ovca to nimalo ne uzrujava, pa je tako u utorak izašao pred kamere i potvrdio kako mu ne pada napamet podnijeti ostavku.

"Nema ozbiljnih optužbi, puno toga je krivo interpretirano", rekao je tom prilikom Tomašević, dodavši kako se u cijeloj priči ne osjeća "nimalo odgovornim" te, naravno, nema namjeru podnijeti ostavku.

HDZ je o Tomaševićevom nasilništvu obaviješten u svibnju


Politička odgovornost očito je potpuna nepoznanica u vladajućoj stranci. Podsjetimo, Tomaševićeva supruga Mara još je u svibnju e-mailom tražila pomoć premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, te ga upozorila da je Alojz Tomašević, visoko pozicionirani član HDZ-a, obiteljski nasilnik koji mlati svoju suprugu i prijeti joj klanjem.

Plenković se, nakon što je otkriveno da je Tomašević zaista obiteljski nasilnik, pravdao kako mu u HDZ-u nitko nije pokazao taj mail, odnosno, da se poslužimo Plenkovićevim riječima, dotični mail "nije bio prinesen njegovoj pozornosti" jer, tvrdio je tada Plenković, "da jest, ja bih reagirao".

No, što se dogodilo nakon što je Plenković konačno obaviješten da je njegov župan obiteljski nasilnik? Apsolutno ništa. Plenković je, naime, raspustio županijski ogranak HDZ-a, a najavljena je i teoretska mogućnost izbacivanja Tomaševića iz stranke, ali pod uvjetom da optužbe budu pravomoćno dokazane (na što ćemo možda čekati godinama).

Za razliku od Plenkovića, Theresa May ne štiti nasilnike u svojim redovima


Za razliku od Plenkovića, britanska premijerka Theresa May, uz sve svoje mane, odbija štititi nasilnike iz svojih redova pod krinkom presumpcije nevinosti. Onaj tko je javno optužen za neprimjereno ponašanje podnosi ostavku zbog političke odgovornosti, a ne kaznene.

Britanski ministar obrane Michael Fallon tako je podnio ostavku zbog "neprimjerenih dodira" koji su se dogodili prije 15 godina. HDZ-ov župan Alojz Tomašević premlatio je svoju ženu, protiv njega je pokrenut i formalni kazneni postupak, ali za njega u Hrvatskoj nikakvih sankcija nema.

Tomašević, naime, ostaje župan kojeg porezni obveznici plaćaju 15,652 kune neto svakog mjeseca. Obiteljski nasilnik s članskom iskaznicom HDZ-a još uvijek nije sankcioniran ni u vlastitoj stranci, ni u samoj županiji.

Sve dok Plenković ne odluči, na ovaj ili onaj način, sankcionirati Tomaševića (s obzirom da je od samog župana previše očekivati i minimum odgovornosti), sve premijerove floskule o "odgovornom" radu njega samoga i vlade ostat će samo to - isprazne floskule za dnevnu upotrebu pred javnosti koja, dobro je to uočio sam Plenković, ionako pati od kolektivne amnezije.

Pročitajte više