Britanski vojni analitičar: Rusi mijenjaju strategiju i počinju ratovati s brigadama

Foto: EPA

PROFESOR Michael Clarke, sigurnosni i obrambeni analitičar, kritizirao je rusku vojnu strategiju koja se oslanja na korištenje bataljunskih taktičkih skupina. Tvrdi da skupine čini oko 500 ili 600 pješaka te topništvo i inženjerstvo, što znači da skupina ukupno ima oko 700 ljudi, prenosi Sky News.

Clarke tvrdi da ove male skupine doista osiguravaju Rusima fleksibilnost. Međutim, tvrdi i da one vjerojatno nisu najbolja opcija za vođenje rata poput onog koji se upravo odvija u Ukrajini. Vjeruje da bi se u ovakvom ratu trebale koristiti brigade, postrojbe od 5 tisuća vojnika s većom koncentracijom topništva i tenkova.

Dodao je da su zapadne države vodile rat s manjim borbenim skupinama u Afganistanu i Iraku, ali je uvjeren da bi rat poput ovog u Ukrajini vodile s brigadama. Iz britanskog ministarstva obrane su poručili da su ruske snage uglavnom prestale s raspoređivanjem bataljunskih taktičkih skupina. 

Clarke pretpostavlja da taj potez sugerira da Rusi u potpunosti odustaju od postojećeg koncepta te se prebacuju na strategiju koja je prikladnija za sveopći rat. Zaključuje da će Rusi nakon Božića pokrenuti novu ofenzivu, ali ovaj put s velikim brigadama.
 

Pročitajte više