Britanski znanstvenici: Ribe osjećaju bol

RIBE doista mogu osjetiti bol, objavili su znanstvenici Instituta "Roslin" sa Sveučilišta u Edinburgu.

To otkriće instituta, poznatog po kloniranju ovce Dolly, prvog kloniranog sisavca, otvorilo je nove kontroverze o moralnosti sportskog ribolova, o čemu se u Velikoj Britaniji vodi žestoka rasprava.

Lynne Sneddon i kolege znanstvenici utvrdili su da kalifornijska pastrva ima tzv. nociceptore, živčane receptore koji odgovaraju na oštećenja tkiva.

"Pronašli smo 58 recetora na licu i glavi kalifornijske pastrve", rekla je Sneddon.

18 polimodalnih receptora, koji su reagirali na bolne podražaje tkiva pastrve, prvi su takvi receptori pronađeni u riba i slični su onima u ljudi, drugih sisavaca i gmazova.

No, udruženje ribolovaca nije impresionirano tim nalazom i više vjeruje ranijim studijama, koje potvrđuju da ribe nemaju svijest, što je preduvjet za osjet boli.

Sneddon kaže da nije problem kada ljudi love i ubijaju ribe zbog prehrane, no protivi se sportskom ribolovu, ističući da velik broj ozlijeđenih riba ugiba nakon što ih se vrati u vodu.

Udruge za zaštitu životinja već godinama pozivaju 3.8 milijuna sportskih ribolovaca u Velikoj Britaniji da se prestanu baviti tim, po njihovu mišljenju, okrutnim sportom.

Pročitajte više