Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora

Foto: M.K./ATAImages/PIXSELL

Vlasti u Srbiji prihvatile su danas zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za sutra.

Već dulje od dva tjedna vladajući i oporba lomili su koplja u pokušajima da usuglase ključne preporuke promatračke misije ODIHR o uspostavi uvjeta za poštene izbore poslije optužbi da su prosinački izbori bili pokradeni.

Oporba je također tražila i odlaganje beogradskih izbora kako bi se održali istodobno s izborima za lokalne samouprave, ali tek kad budu primijenjene sve ključne preporuke međunarodnih promatrača iz misije ODIHR.

Brnabić: Uz konzultacije s Vučićem, donesena odluka da se prihvati zahtjev stranaka oporbe

Brnabić je danas novinarima rekla kako je, uz konzultacije s predsjednikom države, donijela odluku da se prihvati zahtjev stranaka oporbe i svi lokalni izbori održe zajedno s beogradskim, 2. lipnja.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare objasnila je kako to znači da se o izmjenama Zakona o lokalnim izborima u subotu raspravlja u Skupštini Srbije kako bi se i lokalni izbori mogli raspisati sukladno zakonu i Ustavu.

Oporba će odlučiti sutra

Oporbene stranke i koalicije podijeljene su u pogledima treba li sudjelovati na tim izborima, a njihovi argumenti su da još nisu ispunjene ključne preporuke ODIHR-a čije bi usvajanje jamčilo poštenije izborne uvjete - od uređivanja popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište oporbe te za sprječavanje dužnosničke kampanje, kojoj vladajući pribjegavaju.

Predstavnici oporbe najavili su da će sutra priopćiti svoju odluku hoće li sudjelovati na izborima. 

Ponavljanje izbora u Beogradu

Izbori u Beogradu ponavljaju se nakon što ni poslije tri pokušaja relativni pobjednik prosinačkih izbora - Srpska napredna stranka, s koalicijskim partnerima nije uspjela uspostaviti vijećničku većinu u Skupštini Beograda.

Oporba je te izbore nazvala pokradenim ukazujući na brojne zlouporabe, izborni inženjering te migraciju birača, od kojih su mnogi dovođeni iz Republike Srpske da glasaju u Beogradu.

Pročitajte više