Brod s migrantima koji je Italija odbila stiže večeras na Maltu

Foto: Hina/EPA

PREMIJER Malte Joseph Muscat rekao je danas da tijekom večeri očekuju humanitarni brod s više od 200 migranata kojem je dozvoljeno pristati na tom otoku. "Mislim da će brod uploviti večeras", rekao je Muscat na konferenciji za novinare.

Tom je odlukom okončana odiseja koja je trajala gotovo tjedan dana. Migrante je prihvatio humanitarni brod njemačke nevladine organizacije Lifeline. "Bit će pokrenute procedure identifikacije i raspodjele osoba među državama članicama EU. Bit će im pružena potrebna medicinska pomoć", nastavio je Muscat. 

Migrante će prihvatiti osam zemalja

Ukupno će osam europskih zemlja prihvatiti migrante: Malta, Italija, Francuska, Španjolska, Portugal, Luksemburg, Belgija i Nizozemska. Premijer je precizirao da će brod po dolasku pregledati istražitelji jer postoji sumnja da je kapetan prekršio međunarodne zakone.

Muscat je naveo da je kapetan broda postupio protivno uputama talijanskih vlasti. Lifeline će biti zadržan kako bi se provele potrebne istrage prema međunarodnim i nacionalnim zakonima, dodao je. Humanitarni brod koji plovi pod nizozemskom zastavom je tijekom noći ponovo uputio zahtjev za uplovljavanje na Maltu i istaknuo se tri osobe nalaze u brodskoj bolnici, od 233 migranata spašenih iz mora kod Libije.

Njemački ministar vanjskih poslova Horst Seehofer poručio je da je spreman prihvatiti dio migranata samo ako se brod odmah izbaci iz upotrebe.

Pročitajte više