"Brodosplit" o jučerašnjoj nesreći

ČLAN Uprave Brodosplita Ante Čagalj na današnjoj je konferenciji za novinare, u povodu jučerašnje nesreće na radu u kojoj je jedan radnik teško stradao, rekao da je Brodosplit prošle godine u zaštitu na radu uložio pet milijuna kuna, da svakodnevno ulaže u tehnološku obnovu i moderizaciju proizvodnje, no da je nažalost u ovogodišnje četiri nesreće na radu riječ o radnicima kooperantskih tvrtaka.

"Tržište radne snage takvo je da primamo radnike koji su zvanja stekli prekvalifikacijom jer, unatoč velikoj nezaposlenosti i subvencijama, izrazito je slabo zanimanje za brodograđevnu struku u splitskoj Tehničkoj školi", kazao je Čagalj i dodao kako je Brodosplit prisiljen radnu snagu pronalaziti na neodgovarajući način i u tome, vjerojatno, leži razlog povećanom broju radnih nesreća u posljednje vrijeme. Čagalj je rekao da je brodogradnja teška industrija, iznimno opasna, u kojoj su nesreće na radu svakodnevna pojava.

Radnik Mirko Soldo, iz jedne kooperantske tvrtke, radio je na poslovima antikorozivne zaštite na tankeru "Elka Aristolle", za grčkoga naručitelja. Nakon dovršetka posla na cijevima, 70 centimetara iznad glavne palube, odlučio je skočiti na palubu umjesto da se spusti po cijevima, kako se i popeo na armaturu. Na nesreću, umjesto na palubu, doskočio je na otvor širok 50 cm, oko kojega je bila i zaštitna metalna ograda visoka 42 cm. Soldo je propao kroz otvor u sedam metara dubok potpalubni prostor. Otvor je, kazao je Čagalj, bio pravilno označen i siguran za radnike koji rade na palubi.

To je već četvrta teška radna nesreća u Brodosplitu od početka godine, tri su završile smrću radnika, od kojih jedna upravo na istom tankeru.

Radnik Mirko Soldo (25), koji je jučer ujutro nastradao u brodogradilištu, smješten je u splitsku Kliničku bolnicu i na aparatima je za održavanje života. Posljednjih sati stanje mu se poboljšalo, ali ta će mu nesreća ostaviti trajne zdravstvene posljedice, kažu liječnici Kliničke bolnice Split.

Pročitajte više