Broj Hispanoamerikanaca u SAD-u raste četiri puta brže

BROJ Hispanoamerikanaca u Sjedinjenim Državama je u protekle dvije godine porastao četiri puta brže nego ukupno američko stanovništvo tako da su Latinoamerikanci definitivno najveća manjina u SADu, izvijestio je u srijedu američki Ured za popis stanovništva.

Broj Hispanika se od travnja 2000. do srpnja 2002. popeo na ukupno 38,8 milijuna što je povećanje od 3,5 milijuna ili skoro 10 posto. Ukupno je američko stanovništvo u tom razdoblju raslo po četiri puta manjoj stopi od 2,5 posto, na nešto više od 288 milijuna.

Crnačko stanovništvo je poraslo za 3 posto na 36,6 milijuna. Amerikanci azijatskog podrijetla također su rasli po visokoj stopi od 9 posto i sada ih ima 12,7 milijuna te su treća po veličini američka manjina nakon Hispanoamerikanaca i crnaca.

Bijelci, koji čine oko 70 posto američkih građana, s ukupno 200 milijuna su najveća skupina američkog stanovništva. Bjelačko stanovništvo je u prethodne dvije godine zabilježilo vrlo skromnu stopu rasta od samo 0,7 posto.

Hispanoamerikanci čine 13,5 posto ukupnog američkog stanovništva, a crnci 12,7 posto. Amerikanaca Azijata ima oko 4 posto.

Oko 1,7 milijuna Amerikanaca u srpnju 2002. američke vlasti su smatrale crnim Hispanicima, a 36,3 milijuna bijelim Hispanicima.

Rast broja Hispanika u SAD-u zabilježen u protekle dvije godine samo je nastavak eksplozivnog rasta ove skupine zabilježenog od 1990. do 2000. kada je udvostručila svoj broj uglavnom zahvaljujući imigrantima iz latinoameričkih zemalja koji dolaze u SAD u potrazi za poslom.

Prema podacima Ureda za popis stanovništva dvije trećine Hispanika u SAD-u su Meksikanci, jedna trećina je mlađa od 18 godina u usporedbi s jednom petinom među bijelim Amerikancima. Četrdeset posto Hispanika je rođeno izvan SAD-a.

Američki Hispanici imaju stopu siromaštva od 21 posto što je tri puta više nego među bijelcima.

(Hina) sl sd

Pročitajte više